Οι μαθητές του Α1 τμήματος του Γενικού Λυκείου Οιχαλίας με  συνοδούς τους καθηγητές Κλάντζου Ευαγγελία και Κυρίτση Γεώργιο , την Τρίτη  31 Μαρτίου 2015 και  στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας επισκεφθήκαμε το   Ειδικό Αγροτικό  Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας.

Με την άφιξή μας  και μετά τη θερμή υποδοχή , οδηγηθήκαμε στο χώρο του σχολείου. Έναν ευρύχωρο, φωτεινό και όμορφα διακοσμημένο χώρο ,όπου μας περίμεναν οι μαθητές, οι κοινωνικοί λειτουργοί και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Οι πρώτες στιγμές συνύπαρξης μας χαρακτηρίστηκαν από κλίμα αμηχανίας αλλά και αγωνίας για την εξέλιξη της συνάντησης. Με το φιλικό τους όμως καλωσόρισμα και την επισήμανση για το πόσο σημαντικές είναι για κείνους τέτοιες επισκέψεις μας έκαναν πολύ σύντομα να νοιώσουμε  άνετα.

Από τους κοινωνικούς λειτουργούς, τη Διευθύντρια του σχολείου,  τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του σχολείου, την εθνικότητα των μαθητών, τις δραστηριότητες τους, τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες τους, τις μεταξύ τους σχέσεις και κυρίως για το τι σημαίνει για τους μαθητές του  το σχολείο.

Μέσα στην «κλεισούρα» της φυλακής το σχολείο αφήνει μια «γεύση» ελευθερίας, αποτελεί ένα άνοιγμα στον κόσμο, ένα άνοιγμα στον ουρανό. Είναι μια μεγάλη οικογένεια όπου όλοι νοιώθουν ίσοι, λένε τη γνώμη τους, δημιουργούν, νοιώθουν ότι κάποιοι νοιάζονται γι’ αυτούς. Πολύτιμοι βοηθοί και  συμπαραστάτες στον αγώνα τους κοινωνικοί λειτουργοί και δάσκαλοι που προσφέρουν μαθήματα καρδιάς και αγάπης.

Ένα «Παράθυρο στο χάος» το σχολείο, σύμφωνα με τους στίχους του τραγουδιού που οι μαθητές-έγκλειστοι συνέθεσαν  και τραγούδησαν στο μουσικό πρόγραμμα που ακολούθησε με τη συμμετοχή μαθητών και από τα δύο σχολεία.

Πλησιάζοντας προς το τέλος της επίσκεψής μας , καθισμένοι όλοι μαζί σ’ ένα κύκλο ανταλλάξαμε αναμνηστικά  και ο καθένας χωριστά εκφράσαμε εντυπώσεις , συναισθήματα, ευχαριστίες και ευχές. Η πολυτιμότερη για  μας η ευχή-συμβουλή του  ποιητή της   παρέας

«Αυτό το όνειρο που διαλέξαμε εμείς από ένα λάθος μας, εύχομαι ποτέ να μη διαλέξετε να το δείτε»

Η επίσκεψή μας δεν ήταν σε καμιά περίπτωση αυτό που περιμέναμε.

Γνωρίσαμε μια πλευρά της κοινωνίας μας για την οποία ακούγαμε αλλά στην ουσία τίποτα δε γνωρίζαμε. Γνωρίσαμε παιδιά που έχουν κάνει ένα λάθος και τώρα παλεύουν προσβλέποντας σ’ ένα καλύτερο μέλλον.     

Οι στιγμές που ζήσαμε μας προκάλεσαν έντονα συναισθήματα, μας προβλημάτισαν και χαράχτηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη μας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ όλα όσα αισθανθήκαμε και σκεφτήκαμε αλλά δε θα ξεχάσουμε και τη χαρά και την ελπίδα που καθρεφτιζόταν στα χαμόγελα των παιδιών και των ανθρώπων που τα στηρίζουν. 

 Ευχαριστούμε θερμά  το Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβέτειας που μας επέτρεψε την επίσκεψη, το εκπαιδευτικό και επιστημονικό  προσωπικό και κυρίως τους μαθητές που δέχτηκαν να μας φιλοξενήσουν στο χώρο τους.