Με ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ερευνών του κόσμου κατάφερε να συνομιλήσει το Γυμνάσιο Οιχαλίας.Με υπεύθυνο προγράμματος τον κ. Ιωάννη Βέργο το Γυμνάσιο Οιχαλίας ήρθε σε επαφή με το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο.

Την ξενάγηση έκανε ο δρ.Άγγελος Αλεξόπουλος (μέλος του τμήματος εκπαίδευσης και διασύνδεσεων του C.E.R.N).  Για την τεχνική υποστήριξη Noemi Beni & Zoltan Zsillasi & GeorgeChalos & Ιωάννης Βέργος Αντώνης Αγαπητός & Χρήστος Λαζαρίδης (υπόγειος χώρος)

Σε ζωντανή σύνδεση με το κέντρο ελέγχου του πειράματος ATLAS στο CERN είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν 90 μαθητές του Γυμνασίου Οιχαλίας με τη βοήθεια του 'Έλληνα ερευνητή του προγράμματος κ.Άγγελου Αλεξόπουλου.Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος επίσης τα: 2ο ΓΕΛ Χορτιάτη(Θεσσαλονίκη), Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (Λεμεσός), Λύκειο Παλουριώτισσας (Λευκωσία) και ΓΕΛ Καρδίτσας.Ενόψει των προγραμμάτων του σχολείου με θέμα το CERN, τoν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών, οι 100 μαθητές του Γυμνασίου μας έζησαν την εμπειρία της τηλεδιάσκεψης, μέσω  της οποίας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με Έλληνες επιστήμονες που απασχολούνται στο εργαστήριο. 

 Το σβήσιμο του επιταχυντή 
Ο «Μέγας Επιταχυντής Αδρονίων» του CERN «έσβησε» τις συγκρουόμενες ακτίνες σωματιδίων, ενόψει της μακράς περιόδου διακοπής της λειτουργίας του, που θα διαρκεί δύο χρόνια. Ο επιταχυντής προγραμματίζεται να βγει από τη μακρόχρονη «νάρκη» του τον Νοέμβριο του 2014 τον Μάιο του 2015 θα είναι πια έτοιμος να επαναλάβει τα πειράματα, σε πλήρη πλέον ενεργειακή ισχύ. Το «σβήσιμο» του επιταχυντή ολοκληρώθηκε όταν οι 1.734 μαγνήτες του, που καθοδηγούν τις ακτίνες των σωματιδίων στο εσωτερικό του τεράστιου υπόγειου τούνελ, σε θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν, θερμάνθηκαν σταδιακά ξανά σε θερμοκρασία δωματίου. Η δίχρονη διακοπή του επιταχυντή θα αφιερωθεί σε επισκευές και αναβαθμίσεις του πολύπλοκου εξοπλισμού του, ιδίως όσον αφορά στις συνδέσεις μεταξύ των μαγνητών, ώστε να αντέξουν τα υπέρογκα ηλεκτρικά φορτία, που θα τους διαπεράσουν μελλοντικά. Στόχος είναι να εκμηδενιστεί η πιθανότητα ενός νέου τεχνικού προβλήματος, όπως αυτό που τον έθεσε εκτός λειτουργίας το 2008. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, θα γίνουν τεχνικές εργασίες αναβάθμισης στους τέσσερις πειραματικούς ανιχνευτές του επιταχυντή. Στη διάρκεια του 2012, το γιγάντιο μηχάνημα έκανε συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων με ενέργεια 8 TeV, έναντι 7 TeV το 2011, ενώ από το 2015 η ενέργεια των συγκρούσεων θα ανέβει στα 13 TeV, καθιστώντας τις μακράν τις πιο ισχυρές συγκρούσεις σωματιδίων, που θα έχουν ποτέ επιχειρηθεί.