Θέματα που σχετίζονται με τα έργα του Αχελώου και ειδικότερα με το φράγμα της Μεσοχώρας, μετά τη νέα προσφυγή για την εκτροπή του Αχελώου, συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Λάρισα.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, με τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου να παρίσταται, ως μέλος και της ΠΑΣΕ για τον Αχελώο. Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του δήμου Τρικκαίων «ο κ. Δημ. Παπαστεργίου επανέλαβε την πάγια θέση του, ότι έχει σημασία για τη χώρα και την ενεργειακή της αυτάρκεια, να προχωρήσει η λειτουργία του έργου. Σε πρώτη φάση, δηλαδή, να προωθηθεί η διαβούλευση και η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, ώστε άμεσα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Εξάλλου, όπως από τους αρμόδιους μηχανικούς τονίστηκε στη σύσκεψη, τα 30 εκατομμύρια κ. μ. νερού που έπεσαν στην περιοχή μας από τη μεγαλύτερη τα τελευταία 180 χρόνια βροχή, θα μπορούσαν να αποταμιευθούν. Και μάλιστα, όταν η πρόβλεψη για το φράγμα της Μεσοχώρας αφορά στα 200 εκατ. κ.μ. νερού για ένα έτος.

Επίσης, ο δήμαρχος  υπενθύμισε τη θέση του για την ανάγκη διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων, προκειμένου το έργο να προχωρήσει. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη συζήτησης με τις τοπικές κοινότητες, στην έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων από τα αρμόδια αιρετά όργανα και στην ευρεία συζήτηση με τους αιρετούς εκπροσώπους στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ολη αυτή η συζήτηση, εξάλλου, είναι επιτακτικό να γίνει, μετά τη νέα, πολύ πρόσφατη προσφυγή των Αιτωλοακαρνάνων αντιτιθέμενων συνολικώς στα έργα εκτροπής. Η νέα αυτή προσφυγή καταφέρεται εναντίον των Σχεδίων Βελτίωσης, τα οποία έχουν ήδη εκπονηθεί αι εγκριθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αυτά είναι υποχρέωση της χώρας μας και αφορούν στη δυνατότητα και στον τρόπο αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού κάθε περιοχής.

Η δικάσιμος στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ  ορίστηκε εξαιρετικά άμεσα, στις 4 Μαρτίου 2015. Και, παρότι στη σύσκεψη συζητήθηκε η ανάγκη να εμπλουτιστεί η νομική οδός και να ζητηθεί αναβολή, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για άμεση αντιμετώπιση της προσφυγής, το θέμα παραμένει σημαντικό.

Η χθεσινή σύσκεψη πάντως,  απετέλεσε την πρώτη συντεταγμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που προέκυψε και μετά τη νέα προσφυγή.

Στη σύσκεψη μετείχαν παρέστησαν Δήμαρχοι της Θεσσαλίας, ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, φορείς της Λάρισας, ο πρόεδρος της ΕΘΕΜ κ. Μπαρμπούτης, ο τ. πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Γκούμας, ο μηχανικός της ΔΕΗ κ. Θανόπουλος, εκπρόσωποι ΤΟΕΒ, Επιμελητηρίων κ.α.»