«Είναι χρέος μας όλων να κρατήσουμε την χώρα μας μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια όπου δικαιωματικά ανήκει» αναφέρει ο καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης, κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε επίσημα τοποθέτησή του για το θέμα του δημοψηφίσματος. Όπως αναφέρει «η  γνώση, ο αθλητισμός και η ποιότητα ζωής είναι τρεις πανανθρώπινες αξίες, τις οποίες έχω την τιμή να υπηρετώ για τέσσερις τουλάχιστον δεκαετίες. Και οι τρείς ήκμασαν σε τόπους ανοικτούς, που σεβάστηκαν την διαφορετικότητα και αποτίναξαν τους κάθε λογής «ιδεολογικούς» χρωματισμούς. Αντίθετα, και οι τρείς περιορίστηκαν ή και εξαφανίστηκαν – με καταστροφικές συνέπειες – σε τόπους όπου κυριάρχησε η εσωστρέφεια, ο δογματισμός και ο διχασμός. Πολύ φοβάμαι ότι σήμερα βρισκόμαστε επικίνδυνα κοντά στο δεύτερο.

Ο ρόλος μου δεν είναι να αποδώσω ευθύνες, αν και υπάρχουν πάμπολλες και αφορούν κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, στελέχη ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων από την μεταπολίτευση μέχρι ΣΗΜΕΡΑ. Θα ήθελα απλά να επισημάνω ότι η απομόνωση της χώρας από το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι δεν θα είναι σε καμία περίπτωση προς όφελος των φτωχών και ανέργων, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί δραματικά. Θα είναι προς όφελος μόνον όσων φρόντισαν να φυγαδέψουν τα (παράνομα;) χρήματά τους στο εξωτερικό και οι οποίοι θα έχουν στο εγγύς μέλλον την δυνατότητα να διαφεντεύουν τα πάντα αντί πινακίου φακής. Επιπλέον, η Παιδεία θα γίνει απλησίαστη για τα περισσότερα Ελληνόπουλα, αφού δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια θα αφανίζονται το ένα μετά το άλλο, υγεία και ασφάλεια θα είναι προνόμια των ολίγων, ενώ το μέλλον της νέας γενεάς θα υποθηκευτεί για πολλές δεκαετίες.

Συνεπώς, είναι χρέος όλων να κρατήσουμε την χώρα μας μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια όπου δικαιωματικά ανήκει, και στη συνέχεια να εργαστούμε με σύνεση και μακριά από το αμαρτωλό πολιτικο-συνδικαλιστικό κατεστημένο, για ένα καλύτερο αύριο. Το οφείλουμε στα παιδιά μας ....»