Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή  23 Οκτώβρη ,στην αίθουσα του δημαρχείου Τρικάλων, η εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41», που αποτελεί μελέτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής. Αποτελεί μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας που θα αναπτυχθεί στην πορεία προς την επέτειο των 100 χρόνων του ΚΚΕ με σκοπό να διακηρυχτεί η πλατιά διάδοση του προγράμματος του Κόμματος για το σοσιαλισμό , η αποκάλυψη της σήψης της σύγχρονης βαρβαρότητας του καπιταλισμού. 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε  από τις Τομεακές  Οργανώσεις   του ΚΚΕ  στα Τρίκαλα  και προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών συντοπιτών  ανεξαρτήτου ηλικίας. Η έκδοση προσφέρεται για μελέτη από τον καθένα και την καθεμιά που θέλει να γνωρίσει τη συγκεκριμένη περίοδο. Ταυτόχρονα αποτελεί έκδοση απαραίτητη για να γίνουν γνωστές οι σύνθετες συνθήκες της περιόδου καθώς και βασικά συμπεράσματα για τη στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός της παρουσίας  στην αίθουσα  παλιών αγωνιστών που είχαν βιώσει για τα καλά στο πετσί τους τη συγκεκριμένη εποχή αλλά και τα μετέπειτα κρίσιμα χρόνια  , καθώς και πολλών άλλων που –αγέννητοι τότε- γνωρίζουν  γι’ αυτή μέσα από τα βιβλία  ή από τις διηγήσεις των παλιότερων .Και η παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ‘ρθουν σ’ επαφή με πολλές πτυχές  εκείνης της περιόδου.
Η εκδήλωση συνέπεσε  , επίσης ,  και  όχι τυχαία, με την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Όπως τονίστηκε, μεταξύ άλλων και από την ομιλήτρια  Γαβαλά Μαρία, μέλους του Γραφείου Περιοχής  Θεσσαλίας του ΚΚΕ, «Η ιδεολογική διαπάλη για τη δεκαετία του '40 είναι σκληρή, γιατί σκληρός και ματωμένος είναι και ο αγώνας για το σοσιαλισμό. Μαζί με την ανοικτή και καθαρή αντιπαράθεση, συνυπάρχει και η παραχάραξη της ιστορικής πραγματικότητας. Γιατί παραχάραξη είναι όταν μας λένε ότι «όλοι μαζί» πολέμησαν και διώξανε τον κατακτητή. Βέβαια, δε μας λένε, ότι  ένα τμήμα της αστικής τάξης συνεργάστηκε με τους Γερμανούς και ένα άλλο πήγε στη Μέση Ανατολή, ενώ ένα τρίτο, π.χ. ο ΕΔΕΣ, συνεργαζόταν και με τους Βρετανούς και με τους Γερμανούς ή όταν μας λένε ότι ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος  οφείλεται στο Χίτλερ επειδή ήταν σχιζοφρενής, ή ακόμα ότι οι προσωπικότητες φτιάχνουν την ιστορία κουβαλώντας μέσα στο dna τους συγκεκριμένα χαρακτηριστικά!  Έγινε, λοιπόν καθαρό μέσα από τη συζήτηση πώς και την περίοδο 1040-41,  στον ϊταλοελληνικό  πόλεμο καμία «εθνική ενότητα» δεν υπήρξε και δε θα μπορούσε να υπάρχει μέσα σε μια ταξική κοινωνία. Και πως η παραχάραξη της ιστορίας είναι ένα από τα αστικά μέσα για να  χτυπηθεί  η ταξική πάλη, για να θωρακίζεται η αστική εξουσία».