Aποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έρευνας καταγραφής κτιρίων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και για την υπόλοιπη χώρα. Με βάση την απογραφή του 2011 ο αριθμός των κτιρίων στους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς ανήλθε σε 342.557, εκ των οποίων κάτι λιγότερο από τα μισά 163.279 είναι κατασκευασμένα πριν από το 1970!

Συνολικά σε όλη τη χώρα ο αριθμός των κτιρίων ανέρχεται σε 4.105.637 από τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό (783.752) βρίσκεται στην Περιφέρεια Αττικής και το μικρότερο(140.810) στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Εκείνο ωστόσο που προκαλεί εντύπωση, σύμφωνα με την καταγραφή, είναι ότι επτά στα δέκα κτίρια στην περιοχή της Θεσσαλίας (70%) δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο αποχέτευσης εμφανίζοντας ένα από το υψηλότερα ποσοστά στη χώρα μετά την περιφέρεια Ηπείρου όπου εκεί το ποσοστό φτάνει το 80%.

Ο εθνικός μέσος όρος μη συνδεδεμένων κτιρίων με το κτίριο αποχέτευσης φτάνει το 40%.

Από την περαιτέρω μελέτη των στοιχείων προκύπτει ότι μέχρι και το 1995 το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιρίων που κατασκευάζονταν ήταν ισόγεια, ενώ στις επόμενες χρονικές περιόδους υπερτερούν τα ποσοστά των κτιρίων με έναν (1) όροφο.

Ο χάρτης με τα αναλυτικά στοιχεία βρίσκεται στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ

(www.statistics.gr)...

Τ.Π.