Τιμητική ημερίδα-εκδήλωση με τον χαρακτηριστικό τίτλο ««Η Θεσσαλή αγρότισσα στον χώρο και το χρόνο» διοργανώνει η Ένωση Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη», στις 28 Μαρτίου(19.00), στο Θέατρο Μεταξουργείο (Ακαδήμου 14, Αθήνα).

Η εκδήλωση αποτελεί συμβολική τιμή και ύμνο στην Θεσσαλή αγρότισσα, στις γυναίκες της Θεσσαλικής υπαίθρου.

Για την Θεσσαλή αγρότισσα θα ομιλήσουν: Μαίρη Μπλάνη, Κοινωνιολόγος

 «Η συμβολή της Θεσσαλής αγρότισσας στην οικονομία, τη κοινωνία, τον πολιτισμό». Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια, επιστ. συνεργάτις Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, "Τοπικότητα (Locality) και αγροτική ανάπτυξη. Γυναικεία επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλία». Μαρούλα Κλιάφα (φωτογραφία), Συγγραφέας «Από το όργωμα στην συγκομιδή»/Προβολή φωτογραφιών-Σχολιασμός. Σωτήριος Ρουσιάκης, Φιλόλογος–Γλωσσολόγος «Γλωσσική συμπεριφορά γυναικών στη Θεσσαλική ύπαιθρο-Επισημάνσεις».

Θα συμμετάσχουν οι: Βασιλική Καρακώστα, η οποία θα αποδώσει παραδοσιακά τραγούδια (a cappella) («Τώρα τα πουλιά», «Πέρα στον πέρα Μαχαλά», «Καραγκούνα») και Έφη Ασλάνη, Ελευθερία Παπαδοπούλου, οι οποίες θα αναγνώσουν από το βιβλίο: «Γυναίκες της Γης» της Μαρούλας Κλιάφα.

Θα υπάρξει παράλληλη προβολή φωτογραφιών από τη ζωή των γυναικών της Θεσσαλικής υπαίθρου σε επιμέλεια της Μαρούλας Κλιάφα, με τον τίτλο "Στιγμιότυπα από τη ζωή της Θεσσαλής αγρότισσας"

Θα βραβευτούν για την συμβολή τους στη διάσωση, προβολή και προώθηση του Θεσσαλικού πολιτισμού οι: Ραχμάνη Αλεξάνδρα (Αγρότισσα-Βιοκαλλιεργήτρια), Μαρούλα Κλιάφα (Συγγραφέας),  Βάσα Σολωμού-Ξανθάκη (Συγγραφέας), Άννα Βαγενά (Ηθοποιός).

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δρ. Στέφανος Κούτρας (Πρόεδρος Πανθεσσαλικής Στέγης).

Θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση «Ο ΓΑΜΟΣ» της Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη, με την Άννα Βαγενά.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης και την παρουσίαση έχει η κ. Θεοδώρα Τσιτσιπά,  Οικονομολόγος-Δημοσιογράφος, Μέλος Δ.Σ. Πανθεσσαλικής Στέγης-Υπ/νη Γραφείου Τύπου και Δημοσίων  Σχέσεων.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη ενώ για την παρακολούθηση της παράστασης θα απαιτηθεί εισιτήριο (8 ευρώ) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας γι αυτό είναι απαραίτητη η εκδήλωση ενδιαφέροντος και η επιβεβαίωση.