Να μιμηθούμε τη ζωή του αγίου Πορφυρίου σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας κάλεσε τους πιστούς από τα Τρίκαλα ο επιχώριος μητροπολίτης Χρυσόστομος.

“Ζούμε σε μια εποχή που υποστηρίζει πως η αγιότητα δεν έχει καμία χρησιμότητα” τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο κ. Χρυσόστομος μετά από την αγρυπνία που τέλεσε για τη μνήμη του αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και πρόσθεσε πως “πολλοί πιστεύουν ακόμη και σήμερα ότι ούτε η οσιακή ζωή είναι απαραίτητη. Έρχεται όμως η Εκκλησία για να απαντήσει σε όλους αυτούς μέσα από τις μνήμες των αγίων μας”.

Ο μητροπολίτης Τρίκκης αντικρίζοντας για ακόμη μια φορά έναν ναό άδειο αφού όλες οι ακολουθίες τελούνται κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία πιστών, σημείωσε “πώς να εκφράσει ένας επίσκοπος τον πόνο του για αυτή την δοκιμασία;”, ενώ εμφανώς συγκινημένος συνέχισε λέγοντας “πονάει η καρδιά μου να βλέπω τις θέσεις που θα βρισκόσασταν απόψε όλοι εσείς να είναι κενές. Πονάει η καρδιά μου να μην βλέπω τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Πονάει η καρδιά μου γιατί δεν μπορείτε να κοινωνήσετε των αχράντων μυστηρίων του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου μας”.

Με αφορμή τις δύσκολες ημέρες που περνά η χώρα μας από την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Χρυσόστομος προσπαθώντας να εμψυχώσει τους πιστούς της επαρχίας του, ανέφερε πως “μόνο με πίστη και υπομονή θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή την δοκιμασία, η οποία ήρθε για να αυξήσει τις πνευματικές μας δυνάμεις ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε στον αγώνα της ζωής”, συμπληρώνοντας πως “έτσι είναι η ζωή. Γεμάτη από πειρασμούς, προβλήματα, εμπόδια και δοκιμασίες που έρχονται για να νοηματοδοτήσουν τη ζωή μας και να μας κάνουν καλύτερους”.

Από τον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης ο μητροπολίτης Τρίκκης θέλοντας να αναφερθεί στα κύρια χαρακτηριστικά του Οσίου Πορφυρίου, επισήμανε πως “είχε να αντιμετωπίσει πολλές δοκιμασίες μέσα στην διακονία της Εκκλησίας. Αλλά η αγάπη που πάντα είχε μέσα του για το Χριστό, έκανε την καρδιά του να σφύζει από αγάπη για τον συνάνθρωπο. Έκανε την καρδιά του να γεμίζει από τον Χριστό και να μην αφήνει χώρο σε τίποτα άλλο”.

Επιχειρώντας να περιγράψει με ποιον τρόπο θα έρθουμε πιο κοντά στον Χριστό, ο κ. Χρυσόστομος υπογράμμισε πως “δεν πρέπει να δίνουμε χώρο στην πονηριά να μπει μέσα μας και να μας χαρακτηρίσει. Θα πρέπει να αφήσουμε ελευθερία στο Χριστό. Να μπει αυτός μέσα μας να μας μορφώσει και να γεμίσουμε από αυτόν, ώστε να μην φοβόμαστε τίποτα”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως “ο Θεός μαζί με την μεγάλη πίστη μας έδωσε ως θείο δώρο μυαλό και λογική”.

Ο μητροπολίτης Τρίκκης έκλεισε λέγοντας πως “θα πρέπει να βάλουμε και το μυαλό μας να δουλεύει μαζί με την καρδιά”, γιατί όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “τότε μόνο θα προσευχόμαστε καρδιακά και θα συμπεριφερόμαστε λογικά”

Αναστάσιος Βόπης (orthodoxia.info)