Ειδική κινητή μονάδα μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας απέκτησε ο Δήμος Τρικκαίων. Με τη μονάδα αυτή, ο Δήμος και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) θα μπορούν πλέον να μετρούν τα επίπεδα της ακτινοβολίας στην πόλη και τα χωριά. Αυτό θα γίνεται, είτε με βάση τον προγραμματισμό του Δήμου, είτε με βάση και τα αιτήματα των πολιτών.
Η εν λόγω κινητή μονάδα του Εθνικού Παρατηρητήριου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ), θα λαμβάνει τα στοιχεία, τα οποία θα είναι ελεύθερα στο κοινό, σε κάθε ενδιαφερόμενο, από την ιστοσελίδα του ΕΠΗΠ.
Τη σχετική συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους του Δημάρχου και του Δήμου Τρικκαίων την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 η αντιδήμαρχος κ. Σοφία Αλεστά, στην Αθήνα. Δεύτερο συμβαλλόμενο μέρος είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, διά του προέδρου της κ. Χ. Χουσιάδα, ενώ συνυπέγραψε και ο ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Βασίλης Μαγκλάρας.
Εξάλλου, η Γενική αυτή Γραμματεία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, είναι ο φορέας του έργου για τη λειτουργία του ΕΠΟΕΗΠ. Και, ταυτοχρόνως, με αυτήν την υπογραφή, επισφραγίζει «την πρόθεση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης να γίνει η χώρα μας πρωτοπόρος στις νέες τεχνολογίες και παράλληλα να διαχύσει τα οφέλη αυτών των τεχνολογιών σε όλους τους πολίτες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας».

Το συγκεκριμένο έργο του υπουργείου «εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια εισαγωγής των νέων ασύρματων τεχνολογιών και του 5G στη χώρα μας σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, προς όφελος αυτών, και με απόλυτο σεβασμό σε όλους τους κανόνες πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας».
Για τον λόγο αυτόν, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι «έξυπνη ή σύγχρονη πόλη δεν είναι μόνο μία πόλη με ψηφιακές ευκολίες. Είναι κυρίως μία πόλη που ενδιαφέρεται για την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών της».
Και συνέχισε: «Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση του Υπουργείου να μας διαθέσει το συγκεκριμένο VAN, αποτελεί ακόμη ένα βήμα προκειμένου να διασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες των Τρικάλων.  Ο ακόμη καλύτερος έλεγχος του φάσματος συχνοτήτων, η τήρηση της κείμενης διαδικασίας ως προς τα όρια εκπομπής αλλά και η αμεσότητα των ελέγχων με τη συνδρομή και του Δήμου Τρικκαίων, θεωρώ πως θα βοηθήσει στην εξάπλωση της ευρυζωνικότητας, του 5G και των ασυρμάτων δικτύων, έχοντας πάντα ως βασικό κριτήριο και αποδέκτη, τον άνθρωπο. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Υπουργό κ. Νίκο Παππά και το ΓΓ κ. Β. Μαγκλάρα για την πρωτοβουλία και τη συνεργασία».
Ο Δήμος Τρικκαίων θα παρέχει οδηγούς για την κίνηση του οχήματος, τους οποίους θα εκπαιδεύσει η ΕΠΗΠ. Η διάρκεια του έργου είναι ένας χρόνος, με δυνατότητα παράτασης.
Πάντως ο Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη – από τις 16 Ιουνίου 2015 – τοποθετήσει 4 σταθερούς μετρητές αυτής της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΕΠΗΠ. Οι μετρητές βρίσκονται στο Δημαρχεί, στη ΔΕΥΑΤ, στο Νοσοκομείο και στο Ε ΚΑΠΗ. Ηταν η πρώτη φάση υλοποίησης του  έργου του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, στο οποίο ο Δήμος Τρικκαίων  είχε ενταχθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014.