Πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στα Τρίκαλα ο καθαρισμός του Αγιανομιώτη ποταμού, στο πλαίσιο εθελοντικής δράσης του Δήμου Τρικκαίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. 

Με την ολοκλήρωσή της αρκετά ήταν τα άχρηστα αντικείμενα που συγκεντρώθηκαν και τα λογής – λογής σκουπίδια. Από ένα παλιό μηχανάκι, το οποίο για την ακρίβεια ήταν μισό, μέχρι τα γνωστά λάστιχα αυτοκινήτων και, βεβαίως, πλαστικά που δεν «λιώνουν», για να μας θυμίζουν στιγμές του παρελθόντος μας. 

Το μπουκάλι του Εργοστασίου Γάλακτος που ανασύρθηκε χθες, ανήκει στο βαθύ παρελθόν. Χωρίς υπερβολή, του περασμένου αιώνα όταν τότε η συγκεκριμένη πλαστική συσκευασία χρησιμοποιούνταν από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, προκειμένου να προσφέρουν το γάλα στους καταναλωτές. 

Δυστυχώς, και το μικρό ποτάμι της πόλης των Τρικάλων δεν αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα, ακολουθώντας και αυτό την μοίρα σχεδόν όλων των ποταμών του κόσμου. 

Στην συνείδηση πολλών να αποτελούν τον πλέον κατάλληλο χώρο ρίψης σκουπιδιών και γενικώς άχρηστων πραγμάτων, που δεν χωρούν στο σπίτι μας πια και κάπου θα πρέπει να τα αφήσουμε. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δήμου Τρικκαίων συνολικά συγκεντρώθηκαν 3 τόνοι σκουπιδιών! 

Το πιο επικίνδυνο, ωστόσο, και επιβλαβές για όλους μας είναι η ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων στα ποτάμια μας από επιχειρήσεις, που εγκληματούν παραβιάζοντας κατάφωρα την νομοθεσία. 

Και στην περιοχή των Τρικάλων, δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που αυτό το ζήτημα έγινε αντιληπτό με το πιο τραγικό τρόπο, όταν η μόλυνση του νερού ήταν τόσο μεγάλη με αποτέλεσμα τα νεκρά ψάρια να επιπλέουν στην επιφάνεια ποταμών. 

Επίσης, δεν ήταν λίγες και εκείνες οι φορές όπου τα νερά του Ληθαίου στο κέντρο της πόλης άλλαζαν χρώμα, εξαιτίας κάποιας τέτοιας ασυνείδητης πράξης. 

Ίσως κάποτε σταματήσουν όλα αυτά, με την ελπίδα πως δεν θα είναι αργά για τον κόσμο μας. 

Μ.Σ. trikalaenimerosi.gr