Στον 5ο Πανελλήνιο διαγωνισμό μουσικής της UNESCO, 1ο βραβείο στην κατηγορία ενηλίκων πήρε ο 20χρονος απόφοιτος (δίπλωμα πιάνου, υπότροφος ΔΩΛ, καθηγητής Χρήστος Κτιστάκης) του  ΔΩΛ και εδώ και δύο χρόνια  σπουδαστής στο Mozarteum του Salzburg Νικόλας Παππάς.

Επίσης, 1ο βραβείο στην κατηγορία εφήβων πήρε ο 14χρονος Έκτορας-Καράτζιος Παπαϊωάννου, υπότροφος σπουδαστής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας στην τάξη του Χρήστου Λενούτσου. 

Αποτελέσματα 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μουσικής 2020 Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδας

ΠΙΑΝΟ ΕΦΗΒΩΝ (12 – 15 ετών)

Επιτροπή:  Μάνια Βλαχογιάννη, Αντώνης Καρατζίκης, Δήμητρα Μαντζουράτου, Ντόρα Μπακοπούλου,  Μιχάλης Παπαγεωργίου, Κριστίν Τοκατλιάν.

1ο Βραβείο: ΚΑΡΑΤΖΙΟΣ – ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΕΚΤΟΡΑΣ του Γεωργίου – 14 ετών – Λάρισα

2ο Βραβείο: ΚΑΡΑΤΖΑΝΟΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Κωνσταντίνου – 14 ετών – Δάφνη, Αττικής

2ο Βραβείο: ΣΓΟΥΡΟΥ ΕΛΕΝΗ του Σπυρίδωνα – 13 ετών – Αγ. Παρασκευή

3ο Βραβείο: ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ του Δημητρίου – 12 ετών – Μαρούσι

Έπαινος: ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΑΜΑΛΙΑ του Νικολάου – 13 ετών – Παγκράτι

ΠΙΑΝΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Επιτροπή: Μάνια Βλαχογιάννη, Αντώνης Καρατζίκης, Δήμητρα Μαντζουράτου, Ντόρα Μπακοπούλου, Μιχάλης Παπαγεωργίου, Κριστίν Τοκατλιάν και ο Πρόεδρος του διαγωνισμού, Δημήτρης Παπαδημητρίου. 

1ο Βραβείο: ΠΑΠΠΑΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Άγγελου – 20 ετών – Τρίκαλα Θεσσαλίας

2ο Βραβείο: ΜΑΡΜΑΤΑΚΗΣ  ΠΥΡΡΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Μιχαήλ – 22 ετών – Αθήνα

3ο Βραβείο: ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ  ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ του Οδυσσέα – 28 ετών – Παλαιό Φάληρο

3ο Βραβείο: ΦΛΟΚΑΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Ηλία – 22 ετών – Ζωγράφου

3ο Βραβείο: ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ  ΑΓΓΕΛΙΚΗ του Φωτίου – 22 ετών – Αγ. Παρασκευή

3ο Βραβείο: ΚΑΡΑΤΖΑΝΟΥ  ΝΑΤΑΛΙΑ του Κωνσταντίνου – 19 ετών – Δάφνη Αττικής

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, υπηρετώντας τα ιδανικά του Πολιτισμού και θέλοντας να καταστεί αρωγός των νέων μουσικών ταλέντων της πατρίδας μας, πραγματοποίησε τον 5οΠανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής, για το έτος 2020, με την υποστήριξη του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου. 

Ο διαγωνισμός ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο 2020 με τη συνδρομή της ΕΡΤ στους χώρους του Ραδιομεγάρου και αναβλήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν σε όλη τη χώρα (lockdown), για τον περιορισμό εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού. Η ασφαλής και επιτυχής διεξαγωγή του στις νέες ημερομηνίες, σύμφωνα με τους ισχύοντες υγειονομικούς περιορισμούς, αποτέλεσε για τον Όμιλο ισχυρή δέσμευση και ηθική υποχρέωση απέναντι στα νέα παιδιά και τις οικογένειές τους,  που μας εμπιστεύθηκαν με τη συμμετοχή τους. 

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 75 έφηβοι και ενήλικες (12 ως 30 ετών) μαθητές, σπουδαστές και απόφοιτοι Ωδείων, Μουσικών Σχολών και Πανεπιστημίων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι διαγωνίστηκαν στις κατηγορίες: Πιάνο, Κλασικό Τραγούδι, Παραδοσιακό Τραγούδι, Έγχορδα, Κιθάρες και Πνευστά. 

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος λόγω του εξαιρετικού επιπέδου των διαγωνιζομένων στην κατηγορία «Πιάνο εφήβων» και μετά από πρόταση της κριτικής επιτροπής, για να μην υπάρξουν αδικίες στην απονομή βραβείων λόγω πολύ υψηλών βαθμολογιών, αποφάσισε τον διαχωρισμό της κατηγορίας σε δύο ηλικιακές υποκατηγορίες (12 – 15 ετών και 15 – 18 ετών), απονέμοντας τα αντίστοιχα βραβεία - επαίνους.

Τις επιτροπές του διαγωνισμού πλαισίωσαν κορυφαίοι σολίστες και εξάρχοντες των μεγάλων ελληνικών ορχηστρών, διακεκριμένοι λυρικοί τραγουδιστές, έμπειροι μουσικοί παιδαγωγοί, που στάθηκαν με εκτίμηση και αγάπη στους διαγωνιζόμενους, συγχαίροντας την προσπάθεια, το καλλιτεχνικό επίπεδο και το ήθος τους.

Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος συγχαίρει όλους τους συμμετέχοντες για την προσπάθειά τους, αναγνωρίζοντας την επίπονη και καθημερινή μελέτη και άσκηση καθώς και την αγάπη με την οποία υπηρετούν το όνειρό τους. Ευχή μας, ο διαγωνισμός αυτός να είναι η αφετηρία μιας λαμπρής πορείας τους στη μουσική.