Δύσκολο το πολιτιστικό καλοκαίρι στην επαρχία, εμείς όμως οργανωνόμαστε βάσει των νέων οδηγιών. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο εισηγούμαστε μάλιστα τη δωρεάν παραχώρηση των Δημοτικών χωρών πολιτισμού προκειμένου να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μουσικών και θεατρικών σχημάτων. 

Σε αυτές τις δύο φράσεις του δημάρχου, Δημήτρη Παπαστεργίου στην ανάρτησή του στο facebook, αντικατοπτρίζεται το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί και στα πολιτιστικά δρώμενα ολόκληρης της χώρας. Οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται αφορούν και στον ανοικτό χώρο ενός θεάτρου, όπως του μικρού και καταπληκτικού θεάτρου στο Φρούριο Τρικάλων. 

Γι΄αυτόν τον λόγο, οι προετοιμασίες έχουν να κάνουν με την αφαίρεση καθισμάτων για τους λιγότερους θεατές πλέον, που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια παράσταση το φετινό καλοκαίρι.

Βεβαίως, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα παρακολουθήσει κανείς φέτος όχι μόνο στα Τρίκαλα, αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη κατάσταση, όπως είναι απολύτως κατανοητό, προκαλεί προβλήματα και εύλογες ανησυχίες στους συντελεστές είτε θεατρικών παραστάσεων είτε συναυλιών.

Το κόστος της παραγωγής, αλλά και εκείνο των μετακινήσεων και της διαμονής του ανθρώπινου δυναμικού μιας παράστασης κατά την περιοδεία, φαντάζει πολύ μεγάλο τώρα πια καθώς οι εισπράξεις θα είναι κατά πολύ μικρότερες εφόσον το κοινό είναι μειωμένο. 

Έτσι, λοιπόν, αν και υπάρχουν αρκετές παραγωγές για το φετινό καλοκαίρι από αξιόλογους θιάσους και συντελεστές, η αβεβαιότητα και οι επιφυλάξεις της νέας κανονικότητας που διανύουμε, δεν επιτρέπουν ακόμη τον σχεδιασμό του προγράμματος των περιοδειών, που σε μια άλλη περίπτωση θα ήταν ήδη γνωστό. 

Όρνιθες, Αριστοφάνη ΚΘΒΕ, φωτό ntng.gr

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από τις πρόβες των παραστάσεων «Όρνιθες» του Αριστοφάνη και «Τρωάδες» του Ευριπίδη που ανεβάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, με τους ηθοποιούς και συντελεστές να φορούν ειδικές προστατευτικές προσωπίδες, έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα να μιλούν ελεύθερα και πολύ περισσότερο, οι εκφράσεις του προσώπου τους να γίνονται πλήρως αντιληπτές από το κοινό. 

Σε ότι αφορά στα πολιτιστικά θεάματα που έχουν ήδη προγραμματιστεί και γνωστοποιηθεί για τα Τρίκαλα φέτος το καλοκαίρι, οι τυχεροί που πολύ έγκαιρα θα κλείσουν ένα εισιτήριο, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εξής παραστάσεις: 

1. Ο Τζακ και η Φασολιά, παιδική παράσταση προγραμματισμένη για τις 2 Ιουλίου, 

2. Μικροί κύριοι και Μικρές κυρίες, Η δύναμη της φιλίας, παιδική παράσταση στις 17 Ιουλίου και 

3. Αρκάς Η ζωή μετά, με τους απολαυστικούς χαρακτήρες του αγαπημένου σκιτσογράφου να ζωντανεύουν στην σκηνή στις 20 Ιουλίου. 

Εν αναμονή, λοιπόν, των νεότερων και με την ελπίδα πως θα έρθει και στα Τρίκαλα μια παράσταση αρχαίου δράματος, καθώς το καλοκαίρι αποτελεί πάντα μια μοναδική ευκαιρία για ένα τέτοιο καταπληκτικό θέαμα. 

Μ.Σ., trikalaenimerosi.gr