Το 2ο ΣΔΕ Τρικάλων επισκέφθηκε ομάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας όπου και παρουσίασε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων».

Στο δελτίο Τύπου της σχολικής μονάδας αναφέρονται τα εξής:

"Την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, είχαμε τη χαρά να επισκεφθεί το σχολείο μας η ομάδα της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας και συγκεκριμένα ο κ. Δημήτρης Βαβύλης, Βιολόγος και η κα Λίλια Μπαντίκου, Περιβαλλοντολόγος.

Σκοπός της δράσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση καθηγητών και εκπαιδευομένων σχετικά με τον Ασπροπάρη, που περιλάμβανε ενημερωτική παρουσίαση και προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων».

Ο Ασπροπάρης είναι είδος μεταναστευτικού γύπα, από τα πλέον αινιγματικά και ξεχωριστά πουλιά του πλανήτη μας, που δυστυχώς  βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Μόνο δύο αρσενικοί Ασπροπάρηδες έχουν απομείνει στη γειτονιά μας, τα Μετέωρα, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ο πληθυσμός τους μειώνεται δραματικά.

Οι αιτίες για τη θνησιμότητα του Ασπροπάρη πολλές: η χρήση δηλητηριασµένων δολωμάτων, η καταστροφή και η υποβάθµιση των οικοτόπων, η εγκατάλειψη της υπαίθρου και της παραδοσιακής κτηνοτροφίας, η λαθροθηρία κ.α.

Σε συνέχεια των δράσεων της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ για την προστασία του Ασπροπάρη από το 2012, πριν δύο χρόνια ξεκίνησε τοΠρόγραμμα LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη», ένα διασυνοριακό Πρόγραμμα που ενώνει Οργανώσεις και φορείς από 14 χώρες στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική με κοινό σκοπό τη διάσωση του Ασπροπάρη.

Εξαιρετική και πολύ ενδιαφέρουσα η εισήγηση των προσκεκλημένων, προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον όλων μας για την τύχη του σπάνιου αυτού πουλιού…

Ευχαριστούμε την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, την κ. Μπαντίκου και τονκ. Βαβύληπου μας ξενάγησαν στον κόσμο του Ασπροπάρη και μας έδωσαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε!"