Την διαφορετικότητα και ισότητα των ανθρώπων όπως την σκέφτονται και προσεγγίζουν τα μικρά παιδιά παρουσίασε, την Τρίτη 31 Μαιου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, με ξεχωριστό και καινοτόμο τρόπο, το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Μπάρας.
Οι μικροί μαθητές μέσα απο τον διάλογο, την συζήτηση και παρατήρηση, στο πλαίσιο του προγράμματος “Είμαστε όλοι ΔιαΦοΡεΤιΚοί, είμαστε όλοι Μοναδικοί, είμαστε όλοι ΙΣΟΙ”, έθεσαν ερωτήματα, επεξεργάστηκαν δεδομένα και κατέληξαν σε επιχειρήματα για την διαφορετικότητα και ισότητα στον κόσμο.
“Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται πιο καθαρά τον κόσμο, την ηθική, την δικαιοσύνη και την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Οι απορίες τους εκτός ότι τις περισσότερες φορές μας εξέπληξαν με την αθωότητα και οξυδέρκεια τους, αλλά μας συγκίνησαν και στο τέλος μας βοήθησαν και εμάς να αντιληφθούμε διαφορετικά το πρόβλημα, το οποίο είναι τεράστιο και αγγίζει ολόκληρο τον πλανήτη”, ανέφερε η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου κα. Αναγνωστοπούλου Γεωργία
Από πού ήρθαν; Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Γιατί άφησαν τη χώρα τους; Γιατί το ντύσιμό τους είναι διαφορετικό; Γιατί μιλάνε διαφορετικά; Τα παραπάνω ήταν μερικά από τα ερωτήματα των μαθητών.
Στόχος του προγράμματος όπως εξηγούν οι νηπιαγωγοί του σχολείου ήταν να κατανοήσουν τα παιδιά ότι τη διαφορετικότητα τη συναντάμε παντού: στη φύση, στα ζώα, στους ανθρώπους. Είναι αναπόσπαστο μέρος στη ζωή μας που οφείλουμε να σεβόμαστε.
Αφορμή για την παραπάνω πρωτοβουλία όπως αναφέρει η κα. Αναγνωστοπούλου ήταν “η φιλοξενία των προσφύγων από τον Δήμο Τρικκαίων στο γυμναστήριο της Μπάρας που γειτνιάζει με το νηπιαγωγείο μας”, ενώ η ίδια τονίζει για το πρόγραμμα ότι “δουλέψαμε με πολύ μεράκι, το αγαπήσαμε και εμείς και τα παιδιά και ήταν ανεξάντλητο. Οι δραστηριότητες δε, έβγαιναν καθημερινά μέσα από τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των παιδιών. Συνήθως το προγραμματισμένο έμενε στην άκρη ( για μια άλλη φορά...). Ίσως και γι' αυτό το αγαπήσαμε τόσο πολύ"


Όλοι οι μαθητές του νηπιαγωγείου παρουσίασαν στην εκδήλωση τις θεατρικές παραστάσεις “Να μείνει ή να Φύγει”, βασισμένη στην ιστορία το Χαρούμενο λιβάδι της Φυλλιώς Νικολούδη και “Ο Ρίκο Κοκορίκο”, βασισμένο στην ομώνυμη ιστορία της Σοφίας Μαντουβάλου, τις οποίες διασκεύασε και σκηνοθέτησε η εμψυχώτρια ηθοποιός του δημοτικού μας θεάτρου κ. Αντονέλλα Χήρα ενώ την αφήγηση επιμελήθηκε η ηθοποιός κ. Βίκυ Ιακωβάκη.
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Βασιλένα Μητσιάδη, η Σχολική Σύμβουλος 31ης Περιφέρειας Σ.Σ. Προσχολικής Αγωγής κ. Ελευθερία Μπεαζίδου, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Χρήστος Μπουλούμπασης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων καθώς και πλήθος κόσμου.
Το πρόγραμμα συντόνισαν οι νηπιαγωγοί Αναγνωστοπούλου Γεωργία, Βαϊτσοπούλου Χαραλαμπία, Γκίκα Αθανασία, Γρούτσου Ιωάννα, Κατσέλα Αναστασία, Παπαϊωάννου Αγγελική-Λεμονιά και Σπυροπούλου Πολυξένη και δεν θα πραγματοποιούταν χωρίς την   δημιουργικότητα, θέληση και ευφυΐα των μικρών μαθητών του Νηπιαγωγείου.