Το καλοκαίρι του 2021, που ημερολογιακά μόλις μας αποχαιρέτησε, ήταν ένα από τα πιο ζεστά των τελευταίων χρόνων. Τόσο τα δύο ισχυρά κύματα του καύσωνα του Ιουλίου και Αυγούστου, όσο και οι μέγιστες τιμές που τις περισσότερες ημέρες κυμαίνονταν σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή, συνέθεσαν το θερμοκρασιακό τοπίο που αποτελεί το πιο θερμό στη σύγχρονη ιστορία των καταγραφών θερμοκρασίας. 

Σύμφωνα με τις μετρήσεις σε 7 μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά την διάρκεια των 3 μηνών του καλοκαιριού καταγράφηκαν σημαντικές αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίας από τη μέση μηνιαία τιμή της περιόδου 2010-2019, με την πόλη των Τρικάλων να κατακτά την πρωτιά. 

Όπως φαίνεται στο σχετικό γράφημα ελάχιστες ήταν η ημέρες με τιμές κάτω από το μέσο όρο των θερμοκρασιών της εποχής. 

Στα Τρίκαλα θετικές αποκλίσεις καταγράφηκαν τις 72 από τις 92 συνολικά ημέρες του καλοκαιριού, ενώ 69 ημέρες με θετικές αποκλίσεις καταγράφηκαν στα Ιωάννινα.

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει το σύνολο ημερών με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας ανά μήνα και συνολικά το καλοκαίρι του 2021, καθώς στους περισσότερους μετεωρολογικούς σταθμούς η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα περισσότερες από τις μισές ημέρες του καλοκαιριού. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πόλη των Τρικάλων η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στον σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, που βρίσκεται στο Φρούριο της πόλης, ήταν 44 βαθμοί Κελσίου στις 3 Αυγούστου 2021 κατά την διάρκεια του 11ήμερου καύσωνα, με μέγιστες τιμές σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς στην περιοχή. 

trikalaenimerosi.gr με πληροφορίες από meteo.gr