Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων πήραν μέρος στη 4η και τελευταία συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «SODart – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ», που πραγματοποιήθηκε στην Κόνυα της Τουρκίας από 8 έως 13 Μαΐου 2018.
Σκοπός του προγράμματος είναι η στήριξη των μαθητών που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες και η παράλληλη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών με καλές πρακτικές που σκοπό έχουν να βελτιώσουν την ποιότητα των μεθόδων διδασκαλίας.
Η συνάντηση αυτή φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο SELCUKUNIVERSITY, το επαγγελματικό Λύκειο IMKB ZUBEYDE και το Γραφείο των Συμβούλων της Ειδικής Αγωγής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της ΚΟΝΥΑ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγιναν επισκέψεις στους παραπάνω φορείς. Στο SELCUK UNIVERSITY παρουσιάστηκε το πρόγραμμα αντιμετώπισης και εκπαίδευσης των ατόμων με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, τα  πανεπιστημιακά εργαστήρια της ιατρικής σχολής και ειδικά του κέντρου  ψυχικής υγείας των ατόμων με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες καθώς και οι εκπαιδευτικές μέθοδοι διδασκαλίας που το κέντρο αυτό  ακολουθεί. Στο Γραφείο των Συμβούλων της Ειδικής αγωγής παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  που εξετάζει τα ζητήματα της ειδικής αγωγής του παιδιού με την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων για τα θέματα της Δυσλεξίας, των Μαθησιακών Δυσκολιών, των Διάχυτων Εκπαιδευτικών Αναγκών, του Συνδρόμου Άσπεργκερ, του Αυτισμού, των ατόμων με προβλήματα όρασης και ακοής και του συνδρόμου Down. Έγινε ανάλυση των εκπαιδευτικών αναγκών και παρουσιάστηκαν παιδαγωγικές μέθοδοι κατάλληλες για το σχολείο και το σπίτι.
Η επίσκεψη στον χώρο του Επαγγελματικού Λυκείου IMKB ZUBEYDE περιελάμβανε ξενάγηση στα εργαστήρια και τους χώρους του σχολείου, καθώς και την παρακολούθηση μιας σειράς πολιτιστικών δρώμενων. με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. που διοργάνωσε η τοπική σχολική κοινότητα με μαθητές και εκπαιδευτικούς.


Οι συμμετέχοντες εταίροι στο πρόγραμμα παρουσίασαν καλές εκπαιδευτικές  πρακτικές που εφαρμόζονται στη χώρα τους και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το σχεδιασμό και τη μεθοδολογία για την ειδική αγωγή. Τέλος σε ειδική εκδήλωση, ο γνωστός καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας Dr. Sinan Canan, ανέλυσε επιστημονικά τις εγκεφαλικές λειτουργίες και παθογένειες.
Επίσης την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της ΚΟΝΥΑ και δόθηκε η ευκαιρία στην Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κα Βασιλική Κάκλα να συζητήσει και να ανταλλάξει σκέψεις και απόψεις που αφορούν την Ειδική αγωγή αλλά και την εκπαίδευση γενικότερα καθώς και για πιθανές συνεργασίες σε προγράμματα Erasmus+ στο μέλλον.
Στην 4η συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η Διευθύντρια και 6 μέλη από το προσωπικό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και 7 εκπαιδευτικοί από το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων. Επίσης συμμετείχαν καθηγητές και προσωπικό από τα σχολεία των εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα:
•    Το IMKB ZUBEYDE HANIM MESLEKI VE TEKNIK ANADOLU LISESI, επαγγελματικό Λύκειο στην Κόνυα της Τουρκίας που είναι και ο συντονιστής του προγράμματος και φιλοξενούσε την συνάντηση αυτή.
•    Το «Κaratay Guidance and Research Center”, οργανισμός που παρέχει υπηρεσίες καθοδήγησης και συμβουλευτικής σε όλους τους τύπους σχολείων στην Κόνυα της Τουρκίας.
•    Το Πανεπιστήμιο «Selçuk University» στην Κόνυα της Τουρκίας.
•    Το Επαγγελματικό Λύκειο ΙISS “Rosa Luxemburg” από την Ιταλία.
•    H «Ακαδημία Ανθρωπιστικών και Οικονομικών Σπουδών» του Λοτζ της Πολωνίας (Akademia Humanistyczno – Ekonomiczna w Lodzi), και
•    Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Δυτικής Ουγγαρίας (UNIVERSITY OF WEST HUNGARY).
Κατά τη διάρκεια της διαμονής στην Κόνυα, δόθηκε η ευκαιρία  στους συμμετέχοντες  να ξεναγηθούν στην  ιστορική πόλη της ΚΟΝΥΑ (παλαιό Ικόνιο), στο μουσείο του Μεβλανά (Τζελαλεντίν Ρουμί), που ήταν ο ιδρυτής του τάγματος των Δερβίσηδων, στο παλιό ελληνικό χωριό Σύλλη με τον πρόσφατα ανακαινισμένο ορθόδοξο ναό της «ιδρύτριας του» Αγίας Ελένης, στην Μαλακοπή, που είναι η μεγαλύτερη υπόγεια πόλη στην Καππαδοκία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή που αποτελεί ένα πραγματικά υπαίθριο μουσείο, όπου εκκλησίες και μοναστήρια βρίσκονται μέσα στους βράχους και αποτελεί μνημείο μοναδικής ομορφιάς και παγκόσμιας κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Η επίσκεψη έκλεισε με την παρακολούθηση του επιβλητικού χορού των δερβίσηδων στο μεγάλο πολιτιστικό κέντρο της Κόνυα, όπου αντικατοπτρίζεται όλη η φιλοσοφία των Σούφι για τη ζωή και το θάνατο.
Οι αντιπροσωπείες της ΔΔΕ και του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων επέστρεψαν στην Ελλάδα με τις καλύτερες εντυπώσεις και αντήλλαξαν καλές πρακτικές για την ειδική αγωγή και τη βελτίωση της.