Μια μοναδική ευκαιρία θα έχουν οι Τρικαλινοί την ερχόμενη Τετάρτη. Στις 5 Σεπτεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα, στην πρωτεύουσα των Καραγκούνικων χωριών των Τρικάλων, τα Μεγάλα Καλύβια θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα την κατασκευή της Παραδοσιακής Καραγκούνικης Φορεσιάς.
Η εκδήλωση θα διοργανωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Τρικκαίων και το Λαογραφικό Σύλλογο Τρικάλων – Παράρτημα Φανερωμένη «Οι Θεριστάδες».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο πρώην Δημαρχείων των Μεγάλων Καλυβίων, θα ανοίξει στις 6:30 με την παρουσίαση του θέματος «Αναδρομή από το χθες στο σήμερα».

Στις 7 το απόγευμα στον ίδιο χώρο θα διεξαχθεί σύντομη παρουσίαση του Καραγκούνικου δρωμένου και αναπαράσταση της παλιάς συντεχνίας του ελληνοράφτη από τις γυναίκες του Συλλόγου.
Κατά την εκδήλωση, η οποία αγκαλιάζεται από τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστο Μιχαλάκη, μέλη του Συλλόγου «Θεριστάδες» θα παρουσιάσουν κάθε άγνωστη πτυχή της κατασκευής της Καραγκούνικης φορεσιάς, το είδος ραφής, υφασμάτων, και λοιπών κοσμημάτων που χρησιμοποιούσαν καραγκούνηδες και καραγκούνες.

Μια φορεσιά που πραγματικά κέντριζε τα βλέμματα τόσο από τον τρόπο που χρησιμοποιούνταν και το τι ακριβώς συμβόλιζε, όσο και από την κατασκευή της. Σ’ αυτό φυσικά θα βοηθήσει και ο δραστήριος πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αντώνης Παπαμιχαήλ ο οποίος έχει μελετήσει κάθε πτυχή του θέματος, μιας και ο Σύλλογος διατηρεί πλήθος φορεσιών που κατασκευάζονται με την καθοδήγηση καραγκούνων από τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων, όπως επίσης και από Καραγκουνοχώρια των Τρικάλων και της Καρδίτσας.
Σημειωτέον ότι στα Μεγάλα Καλύβια από τις 6 έως και τις 9 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται το 5ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο και το 5ο Καραγούνικο Αντάμωμα.