Τα νεότερα από το μέτωπο του κορονοϊού αναμένουν οι γονείς, μεταθέτοντας για τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου το «κυνήγι» της φοιτητικής στέγης, που παραδοσιακά ξεκινούσε με την ανακοίνωση των βάσεων.

«Η κίνηση στα κτηματομεσιτικά γραφεία είναι υποτονική, με τα όποια τηλεφωνήματα -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- να είναι διερευνητικά», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο αρμόδιες πηγές, χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένη τη στάση που τηρούν οι γονείς.

«Καθημερινά τα κρούσματα αυξάνονται, με συνέπεια πολλοί ειδικοί να κάνουν ήδη λόγο για ένα δεύτερο “κύμα” της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως οι σχολές θα λειτουργήσουν κανονικά, το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον μέτρα παραμένει στο τραπέζι.

Γιατί, λοιπόν, ένας γονιός να μισθώσει μία κατοικία στην οποία ενδέχεται ο φοιτητής να διαμείνει μετά από έναν με δύο μήνες -στην καλύτερη των περιπτώσεων- και να μην την “κλείσει” απευθείας τότε, γλιτώνοντας τα ενδιάμεσα μισθώματα;», προσθέτουν.

Σε λειτουργία

Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, οι φοιτητές επιστρέφουν κανονικά στα πανεπιστήμιά τους, στις πόλεις όπου βρίσκονται αυτά, καθώς διά ζώσης θα πραγματοποιούνται οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 άτομα, αλλά και οι μεγάλες/θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 άτομα.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, προβλέπεται ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού κατά περίπου 2.000 για διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες μέσω ΕΣΠΑ, ύψους πέντε εκατ. ευρώ. Οσον αφορά στις μεγάλες διαλέξεις άνω των 50 ατόμων, αυτές θα γίνονται με εξ αποστάσεως διδασκαλία, με δωρεάν παροχή ηλεκτρονικών πλατφορμών από τις εταιρίες Microsoft και Google.

Το κόστος

Σε τιμές προ κορονοϊού, με τυχόν αυξομειώσεις να εξαρτώνται τόσο από το είδος του ακινήτου όσο και την τοποθεσία, οι οποίες, όμως, δεν είναι ικανές – τουλάχιστον προς ώρας- να αλλάξουν άρδην το «χάρτη» της φοιτητικής στέγης, διατίθενται γκαρσονιέρες και δυάρια, πρωτίστως στην Αθήνα, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οπως παρατηρούν κτηματομεσιτικοί παράγοντες, παρά το γεγονός ότι το στοκ έχει αυξηθεί, δεδομένης και της… φυγής πολλών ιδιοκτητών από την Airbnb (μέσα σε οκτώ μήνες οι ενεργές αγγελίες στην επίμαχη πλατφόρμα έχουν μειωθεί κατά 36% (από 12.251 τον περασμένο Δεκέμβριο σε 8.993 τον τρέχοντα μήνα), οι τιμές εμφανίζονται ανθεκτικές, με… διαθέσεις ανόδου, ειδικά στην περίπτωση των επιπλωμένων, πλήρως ανακαινισμένων διαμερισμάτων – πρώην AirBnb.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του E-Real Estates, από 280 ευρώ έως και 350 ευρώ είναι σήμερα το μηνιαίο κόστος μιας γκαρσονιέρας (πλήρως ανακαινισμένης) στη Βικτώρια, όταν πέρυσι τα ενοίκια κυμαινόταν μεταξύ 170 ευρώ και 260 ευρώ. Σε… λογικά πλαίσια, λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη εικόνα της κτηματαγοράς στην περιοχή, κινούνται οι τιμές στο Κουκάκι.

Τα ζητούμενα ενοίκια για μία γκαρσονιέρα ξεκινούν από 320 ευρώ, για να φτάσουν έως και 450 ευρώ, ενώ το κόστος για τα δυάρια υπολογίζεται σε έως και 600 ευρώ. Στην περιοχή Νεάπολη – Μουσείο οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις, με το κόστος για τις γκαρσονιέρες να διαμορφώνεται σε έως 450 ευρώ και για τα δυάρια σε έως 520 ευρώ/μήνα.

Δαπανηρή εξακολουθεί να είναι η ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στο Κολωνάκι. Οι τιμές για γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 350 ευρώ έως 650 ευρώ, ενώ για δυάρια από 550 ευρώ έως 750 ευρώ/μήνα. Τέλος, τα μισθώματα στην Καλλιθέα, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον φοιτητών της Παντείου, αλλά και σπουδαστών στις ιδιωτικές σχολές μαγειρικής στο Μοσχάτο, παρουσιάζουν μια σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι, με τη λύση της συγκατοίκησης να επιλέγεται κατά κόρον από τους γονείς.

(*) Στα Τρίκαλα οι τιμές στις γκαρσονιέρες διαμορφώνονται από 250 έως 300 ευρώ και στα δυάρια από 270 έως 370 ευρώ.

Ελεύθερος Τύπος