Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία Παράρτημα Ν. Τρικάλων και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Τρικάλων διοργανώνουμε την ερχόμενη Κυριακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «2400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα, με ώρα έναρξης στις 11πμ.
Αρχικά εισηγητής θα είναι ο Νικόλαος Λυγερός με τίτλο ομιλίας «Τα δημιουργικά λάθη του Αριστοτέλη». Ο κ. Λυγερός είναι ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και “ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο”. Ως καθηγητής Μαθηματικών, Πληροφορικής, Κυβερνητικής, Επιστημολογίας, Γλωσσολογίας, Βιοηθικής έχει διδάξει και διδάσκει στα Πανεπιστήμια της Λυών, της Αθήνας, της Θράκης, στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Τμήμα Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της Άλγεβρας, της Θεωρίας Αριθμών και της Συνδυαστικής. Ανήκει στις ομάδες των ερευνητών που ανακάλυψαν το 1998, δέκα πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο και το 2010 την έκτη λύση της εξίσωσης τ(p) = 0 (mod p)(εξίσωση του Ramanujan). Στην προσωπική του ιστοσελίδα υπάρχουν πάνω από 22.000 γραπτά κείμενα του ιδίου.
Κατόπιν εισηγητής θα είναι ο Ιωάννης Πλεξίδας με τίτλο ομιλίας «Πολίτης και πολιτικός: Ο διττός ρόλος του πολιτικού άνδρα στον Αριστοτέλη». Ο κ. Πλεξίδας γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Πραγματοποίησε σπουδές Φιλοσοφίας και Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Φιλοσοφία, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Φιλοσοφική Ανθρωπολογία (Φιλοσοφική Σχολή) και ενός, δεύτερου, διδακτορικού διπλώματος στη Βυζαντινή Φιλοσοφία (Θεολογική Σχολή). Στα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν η Βυζαντινή Φιλοσοφία, η Φιλοσοφική και Χριστιανική Ανθρωπολογία, η Φιλοσοφική Ερμηνευτική, η Φαινομενολογία και η Εγκληματολογία. Έχει πολλές δημοσιευμένες μελέτες και άρθρα. Τα βιβλία του διδάσκονται σε ΑΕΙ της Ελλάδας.
Τρίτος εισηγητής θα είναι ο Αθανάσιος Μάργαρης με τίτλο ομιλίας «Η συλλογιστική λογική του Αριστοτέλη». Ο κ. Μάργαρης έλαβε το Πτυχίο του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ το 1992, το Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών MSc in Computer Science από το Computer Science Department του Πανεπιστημίου του Sheffield το 1995 και το Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 2003. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως Επιστημονικός Συνεργάτης και Λέκτορας σε Τεχνολογικά και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα διδάσκοντας μαθήματα Φυσικής, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Πληροφορικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στο χώρο της μαθηματικής φυσικής και των εφαρμοσμένων μαθηματικών. Έχει δημοσιεύσει περί τις 50 εργασίες ενώ έχει συγγράψει και μεταφράσει 15 βιβλία τα οποία διδάσκονται σε αρκετές σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας.