Την Τετάρτη 30 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη της συγγραφέα Μαρούλας Κλιάφα στο 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.
Οι μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την αναγνωρισμένη συγγραφέα και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της θέματα που τους απασχόλησαν μετά την ανάγνωση και επεξεργασία των παρακάτω βιβλίων της:  «Ο δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς» (ανθολογημένο απόσπασμα του οποίου διδάχτηκε στην Α΄ Γυμνασίου, στο μάθημα της Λογοτεχνίας), «Ένα δέντρο στην αυλή μας», «Η ηλιαχτίδα», «Δύσκολοι καιροί για μικρούς πρίγκιπες», «Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα», «Οι πελαργοί θα ξανάρθουν», «Άγρια παιχνίδια».
Αναλυτικότερα, κατά το διάστημα  Ιανουαρίου –Μαρτίου 2016, οι μαθητές και των τεσσάρων τμημάτων της Α΄ τάξης χωρίστηκαν σε ομάδες και, αφού μελέτησαν αρχικά το ιστορικό πλαίσιο που αφορά στο κάθε βιβλίο που επέλεξαν, στη συνέχεια εμβάθυναν στο περιεχόμενό του αναλύοντας τους χαρακτήρες που παρουσιάζονται, βρήκαν τις αφηγηματικές τεχνικές και τους αφηγηματικούς τρόπους της συγγραφέα και εστίασαν τόσο στα μηνύματα όσο και στους προβληματισμούς που αυτό γεννά. Στη συνέχεια παρουσίασαν στην τάξη τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η κάθε ομάδα και ακολούθησε γόνιμος διάλογος πάνω σ’ αυτά, με τη συμμετοχή όλων των μαθητών του τμήματος.
Έτσι, κατά την επίσκεψη της Μαρούλας Κλιάφα στο σχολείο μας, όλα τα ερωτήματα και οι  απορίες που τους γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης  που προηγήθηκε, τα συζήτησαν μαζί της σ’ένα δημιουργικό δίωρο στην αίθουσα προβολών του σχολείου μας. Παράλληλα, μέσα από τις ερωτήσεις που της υπέβαλαν γνώρισαν και πτυχές της προσωπικότητάς της  και κατανόησαν πόσο σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν τα βιώματά της στη συγγραφή των βιβλίων της. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν τόσο από τις γνώσεις της όσο και από την απλότητα, την προσήνεια και την αυθεντικότητά της. Στο τέλος η συγγραφέας με χαρά και υπομονή υπέγραψε τα βιβλία που έφεραν μαζί τους οι μαθητές.
Εν κατακλείδι, τα οφέλη απ’ αυτή την επαφή ήταν πολλαπλά. Τα παιδιά κατανόησαν πληρέστερα το ρόλο και την αποστολή της λογοτεχνίας, ο οποίος εκφράζεται στο απόσπασμα που επέλεξαν και σχολίασαν τα ίδια, από το βιβλίο «Δύσκολοι καιροί για μικρούς πρίγκιπες»: « Σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, η Τέχνη είναι το τελευταίο οχυρό μας. Δεν πολεμάμε πια υπέρ βωμών και εστιών. Ο κίνδυνος  βρίσκεται αλλού: στην αλλοτρίωση. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να διατηρήσουμε την ευαισθησία μας. Είναι το μόνο όπλο που μας απομένει»
Οι καθηγήτριες
Νικολοπούλου Σταυρούλα
Κατσικαβέλα Δήμητρα