Με την δέουσα μοναστική σεμνότητα τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, η ενθρόνιση της νέας ηγουμένης της ιεράς μονής Βυτουμά, Θεοκτίστης Μοναχής, η οποία είναι εκ των παλαιοτέρων της αδελφότητας, παρουσία δεκάδων μοναχών, κληρικών, καθώς και πλήθους ευλαβών προσκυνητών.
Η τελετή της ενθρονίσεως πραγματοποιήθηκε μετά από την πανηγυρική θεία λειτουργία στην οποία ιερούργησε ο Μητροπολίτης Σταγών κ. Θεόκλητος, ενώ παρέστησαν οι Μητροπολίτες πρώην Αυλώνος κ. Χριστόδουλος, ο Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, καθώς και ο Γέροντας της μονής αρχιμανδρίτης Νήφων Καψάλης, πρωτοσύγκελος της μητροπόλεως Σταγών.
Στην ομιλία της η νέα ηγουμένη, εμφανώς συγκινημένη, αφού ευχαρίστησε τον Πανάγαθο Θεό, αναφέρθηκε στην ιστορία και στην αναστήλωση της ιεράς μονής, από την αδελφότητα η οποία εγκαταστάθηκε εκεί πριν από εβδομήντα χρόνια, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ευχή της, να φανεί αντάξια της υψηλής πνευματικής αποστολής που αναλαμβάνει.
Τέλος, η νέα ηγουμένη δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς το πρόσωπο του κ. Θεοκλήτου, για την αγάπη, την συμπαράσταση και την πνευματική του καθοδήγηση.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σταγών κ. Θεόκλητος, στην σύντομη ομιλία του υπογράμμισε την διαχρονική συμβολή και την πνευματική προσφορά των ιερών μονών, αφού όπως σημείωσε είναι αυτές που καλλιεργούν νυχθημερόν την μετάνοια, την προσευχή και την δοξολογία προς τον Τριαδικό Θεό.
Στη συνέχεια συνεχάρη την ηγουμένη Θεοκτίστη και της ευχήθηκε ο Θεός να της χαρίζει δύναμη και κουράγιο, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο σημαντικό έργο που αναλαμβάνει.
Τέλος, η ηγουμένη δέχτηκε τις ευχές από όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ στον προαύλιο χώρο της μονής, προσφέρθηκε σε όλους μοναστηριακό κέρασμα.

Aναστάσιος Βόπης (orthodoxia.info)