Με μια λιτή και σεμνή τελετή  η ΚΟΒ  Κόκκινου Πύργου του ΚΚΕ τίμησε τους μαχητές του εφεδρικού ΕΛΑΣ και τους κατοίκους της περιοχής που έπεσαν μαχόμενοι ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές στα γεγονότα του «μπλόκου»-μάχης  του Πύργου στις 17 προς 18 Απρίλη του '44 .
Τα γεγονότα εκείνες τις μέρες του Απρίλη του 1944 στα Τρίκαλα, ξεκινούν από τον Κόκκινο Πύργο και εξελίσσονται ταχύτατα τις επόμενες μέρες. Από τις δραματικότερες πράξεις των γεγονότων, σαν ένας τραγικός και συνάμα ηρωικός τους επίλογος, ήταν η εκτέλεση των 5 ΕΠΟΝιτών στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, την Τρίτη του Πάσχα, 18 του Απρίλη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη θέση Καραούλα (μαντρί Στάμου), τοποθεσία που αποτέλεσε «επίκεντρο» των γεγονότων το ματωμένο Απρίλη του 1944.  Στο συγκεκριμένο σημείο  το ΚΚΕ έχει τοποθετήσει , πριν 2 χρόνια, τιμητική πλάκα με τα ονόματα και τις ιδιότητες των πεσόντων, ενώ  στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετοί απόγονοί τους , οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια στην τιμητική πλάκα.
Ως συνέχεια των δραστηριοτήτων για 74 χρόνια από το ματωμένο και συνάμα ηρωικό Απρίλη του 1944 το ΚΚΕ & η ΚΝΕ συνδιοργανώνουν με την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης & ΔΣΕ (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)  εκδήλωση την Τρίτη 17 Απρίλη, στις 7.30 το απόγευμα, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου ( όπου δεσπόζει το άγαλμα των  5 ΕΠΟΝιτών).
Η εκδήλωση θα έχει θέμα: «74 χρόνια από τη θυσία των 5 ΕΠΟΝιτών. Μια ηρωική σελίδα της ταξικής πάλης του τόπου μας. Το σύγχρονο περιεχόμενο του πατριωτισμού» και  θα περιλαμβάνει μουσικό- αφηγηματικό δρώμενο, πολιτική ομιλία, κατάθεση στεφάνων.
Το περιεχόμενο της εκδήλωσης θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επικαιρότητα  , γι’  αυτό  μετά το τέλος της θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμικό  συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιδρομή στη Συρία.