Στο πολύ μεγάλο και σοβαρό θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες στην πόλη των Τρικάλων και αφορά στην δέσμευση λογαριασμών πολιτών από τις τράπεζες για οφειλές τους προς τον Δήμο Τρικκαίων, αναφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στην Λέσχη 97,6. 

Εξηγώντας τους λόγους των κατασχέσεων αποκάλυψε πως περίπου 6.000 Τρικαλινοί έχουν δει τους λογαριασμούς τους δεσμευμένους, ενώ η Δημοτική Αρχή έναν χρόνο πριν είχε ειδοποιήσει με έγγραφο τρόπο 19.000 Τρικαλινούς, να σπεύσουν στον Δήμο για την τακτοποίηση των βεβαιωμένων οφειλών τους. 

Αν και όπως είπε, δεν πρόκειται για μια ευχάριστη διαδικασία, ωστόσο ένας Δήμος είναι υποχρεωμένος να προβεί στην συγκεκριμένη ενέργεια, προκειμένου να εισπράξει τα χρήματά του. 

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ομολογήσει πως πρόκειται για μια αρκετά δύσκολη διαδικασία στην οποία καλείται να μπει ένας πολίτης, που βλέπει ξαφνικά τον τραπεζικό του λογαριασμό δεσμευμένο, ενώ προστατεύεται από το ακατάσχετο χωρίς, όμως, αυτό να το λαμβάνει υπόψιν της η τράπεζα! 

Όπως ανέφερε, "πέρυσι στείλαμε 19.000 ειδοποιητήρια προκειμένου να ενημερώσουμε τους δημότες μας ότι είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε όλα τα μέσα τα οποία προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ώστε να εισπραχθούν αυτά τα χρήματα. Αν δεν το κάναμε, αν αφήναμε δηλαδή αυτά τα χρέη να παραγραφούν, υπάρχει προσωπικός καταλογισμός στον ταμία του Δήμου, και τον Δήμαρχο. Υπάρχουν Δήμαρχοι που είναι ακόμα στα Δικαστήρια για τέτοιες υποθέσεις.

Δεν είναι ευχάριστη αυτή η διαδικασία, την έχουμε ξαναζήσει. Υπήρχε πέρυσι και η πολύ καλή ρύθμιση των 100 δόσεων, ή και η πλήρης απαλλαγή των προσαυξήσεων σε άμεση εξόφληση. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο το διάστημα αυτό, αλλά δεν υπάρχει καμία ωραία περίοδος για κατασχέσεις. Σε περίπου 6.000 ΑΦΜ έγιναν κατασχέσεις στους λογαριασμούς τους.

Πρέπει να δούνε και οι πολίτες με την τράπεζα τους τι έχει συμβεί, διότι κάποιες τράπεζες ενώ δεν έχουν κανένα δικαίωμα έχουν δεσμεύσει λογαριασμούς που έχουν ακατάσχετο.

Είναι μια ιστορία που θέλει υπομονή και θα δημιουργήσει εκνευρισμό, το καταλαβαίνω απόλυτα. Δέχθηκα αρκετά παράπονα τις δυο τελευταίες μέρες, δίκιο έχει από μεριάς του και ο δημότης ως προς το παράπονο αλλά δίκιο έχει και ο Δήμος. Εκτιμώ ότι θα μαζέψουμε γύρω στις 500.000 ευρώ". 

trikalaenimerosi.gr