Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Υγείας για τη νομιμοποίηση των ατομικών συμβάσεων στα νοσοκομεία στον τομέα της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης.
Με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση παρακάμπτονται και τα τελευταία εμπόδια που παρουσιάστηκαν κατά την εφαρμογή του αντίστοιχου νόμου του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης, που δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων να λύσουν τις συμβάσεις με τις ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι, με την παύση των εργολαβικών συμβάσεων σε ολόκληρη τη χώρα, τα νοσοκομεία θα εξοικονομήσουν περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ.
Χθες (προχθές), το Εφετείο Λάρισας έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα της ιδιωτικής εταιρείας καθαρισμού κατά της απόφασης του διοικητή του Νοσοκομείου Τρικάλων να αναλάβουν την καθαριότητα καθαρίστριες με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Για την ακρίβεια, διέταξε την αναστολή των προσλήψεων των 39 καθαριστριών, οι οποίες, σύμφωνα με την απόφαση, θα πρέπει να αποχωρήσουν έως τις 31 Οκτωβρίου.
Δεδομένου όμως ότι η νομοθετική ρύθμιση πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή νωρίτερα, η διοίκηση του νοσοκομείου θα προχωρήσει αμέσως μετά στη σύναψη των ατομικών συμβάσεων, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούν να έχουν διάρκεια από 18 έως 24 μήνες.
«Το Νοσοκομείο Τρικάλων θα υλοποιήσει τη λογική της κυβερνητικής πολιτικής τόσο ως προς το παράλληλο πρόγραμμα όσο και ως προς την ανάγκη να σταματήσει το outsourcing (σ.σ.: εργολαβικές αναθέσεις) στο νοσοκομείο για εξοικονόμηση πόρων» δήλωσε μιλώντας στην «Αυγή» ο διοικητής του ιδρύματος Δημήτρης Παρθένης.
Υπενθυμίζουμε ότι οι εργολαβικές καθαρίστριες μετρούσαν τρεις μήνες απλήρωτες και δεν είχαν λάβει ούτε επίδομα αδείας, ενώ με τις ατομικές συμβάσεις θα δουν το μηνιαίο τους εισόδημα να υπερδιπλασιάζεται. Από τον μισθό πείνας των 350 ευρώ, τώρα θα λαμβάνουν περί τα 750 ευρώ, καθώς και τις άδειες και τα επιδόματά τους. Με τη λύση της συνεργασίας με τον εργολάβο, το νοσοκομείο εξοικονομεί 200.000 ευρώ ετησίως, χρήματα που θα αξιοποιηθούν για την αγορά φαρμάκων και υλικών.
avgi.gr