Την αναγκαιότητα της οικονομικης στήριξης των δήμων προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξελθουν στις υποχρεώσεις τους αναφορικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που ζουν εντός των διοικητικών τους ορίων, επαναφέρει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου στον απόηχο των εφόδων ζωοφιλικής οργάνωσης στα δημοτικά κυνοκομεία - «κολαστήρια» της Σπάρτης.

Τα συγκεκριμένα κυνοκομεία και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων σε αυτά δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολούν τα φώτα της δημοσιότητας. Παρόλα αυτά η κατάσταση εκεί δε φαίνεται να βελτιώνεται παρά μόνο πρόσκαιρα κάθε φορά.

Υστερα από τις τελευταίες «εφόδους» της η οργάνωση Save a Greek Stray υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Σπάρτης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της κακοποίησης ζώων και στα δύο κυνοκομεια τού Δήμου Σπάρτης.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε και τον υπουργό Προστασίας του Πολιτη, Τάκη Θεοδωρικάκο να ζητήσει προ ημερών την άμεση επέμβαση της αστυνομίας. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν τρεις συλλήψεις.

Ο ένας από τους συλληφθέντες ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, πρώην αστυνομικός: «Ο σεβασμός των αδέσποτων ζώων είναι αυτονόητη υποχρέωση κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, πόσο μάλλον των αρμοδίων αρχών και των υπευθύνων. Ο νόμος είναι νόμος και τηρείται από όλους» είχε πει εκείνη την ημέρα ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ωστόσο, όπως έχει δείξει η εμπειρία ετών, οι καλές προθέσεις δεν αρκούν, καθώς η σωστή λειτουργία καταφυγίων ζώων απαιτεί κονδύλια, τα οποία οι δήμοι δε διαθέτουν.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, «το ζήτημα της διαχείρισης και φιλοξενίας των ζώων συντροφιάς επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των δήμων με πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Από τα χρήματα αυτά, το Κεντρικό Κράτος επιστρέφει πολύ μικρό ποσοστό στους Δήμους, με αποτέλεσμα να στερούμαστε πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαμε να διαθέσουμε για την εκτέλεση έργων απαραίτητων, για τις πόλεις μας και τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών ή την ευζωία των τετράποδων φίλων μας», σημειώνει.

Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι και τα νούμερα που η ΚΕΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, από τα απολογιστικά στοιχεία που τέθηκαν υπόψη των υπηρεσιών της ΚΕΔΕ από τους Δήμους της χώρας, προκύπτει πως οι Δήμοι κατέβαλαν το 2021 το ποσό των 22.600.000 ευρώ για τη δημιουργία και λειτουργία δημοτικών καταφυγίων και σημείων σίτισης, κόστος τροφών, ιατρικά έξοδα, ενίσχυση φιλοζωικών σωματείων και κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

Την ίδια στιγμή και ενώ οι δήμοι, το αιρετό και υπαλληλικό τους προσωπικό καλούνται να υλοποιήσουν μία αρμοδιότητα με τεράστια ευθύνη απέναντι σε ανθρώπους αλλά και αδέσποτα, το Κεντρικό Κράτος διαθέτει ελάχιστα ή και καθόλου ορισμένες χρονιές χρήματα για το σκοπό αυτό. Ενδεικτικά:

Τα έτη 2012, 2013, 2014 και 2015 η χρηματοδότηση είχε διακοπεί.

Το 2016 δόθηκαν στους Δήμους 600.000 ευρώ.

Το 2017 το ποσό αυτό μειώθηκε στις 495.000 ευρώ.

Τα έτη 2018, 2019 και 2020 δόθηκαν 600.000 ευρώ.

Το 2021, δεν δόθηκε καμία χρηματοδότηση.

Οπως προκύπτει συνολικά από το 2012 έως το 2021 δόθηκαν στους Δήμους 2.895.000 ευρώ, όταν μόνον το 2021 τα έξοδα για τους Δήμους ανήλθαν σε 22.600.000 ευρώ, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ.

Οι δήμαρχοι εκφράζουν για μια ακόμη φορά την ανάγκη οι πόροι του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ, που πρόσφατα διασφαλίστηκαν για τη δημιουργία σύγχρονων καταφυγίων, να τους αποδοθούν έγκαιρα, να αξιοποιηθούν με το βέλτιστο τρόπο και να συμβάλλουν στην προσπάθεια να διασφαλίσουμε σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε Δήμο, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα συντροφιάς.

ethnos.gr