Ανασφάλιστα αυτοκίνητα: ένα ακόμη σύμπτωμα της κρίσης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος Ασφαλιστών νομού Τρικάλων κ. Γιώργος Ηλιάδης μετά το πρόσφατο μπέρδεμα με την διασταύρωση των  στοιχείων και, κυρίως μετά την δημιουργία ευέλικτων προγραμμάτων από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιριών ο κόσμος έχει αρχίσει να ασφαλίζει τα οχήματά του, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες, στις οποίες οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, οπότε παραδίδουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους στις Εφορίες. Ακριβή εικόνα για τα Τρίκαλα ειδικά, ως προς την τελευταία περίπτωση, δεν έχουμε.
Τα στοιχεία ωστόσο εκείνων, που αποφασίζουν να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους, είναι μάλλον ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη. Συγκεκριμένα, από το τέλος Ιουνίου 2017 έως το τέλος Ιουλίου 2017 ασφαλίστηκαν σε όλη την Ελλάδα περί τα 420.000 αυτοκίνητα.
Να θυμίσουμε, βέβαια ότι έγινε μία προσπάθεια πριν δύο χρόνια από την Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων, με διασταυρώσεις από την Αστυνομία, την Εφορία και τις Ασφαλιστικές Εταιρίες να βρεθεί ο ακριβής αριθμός των ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Η προσπάθεια δεν είχε αξιόπιστα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, καθώς βρέθηκαν 1.150.000 ανασφάλιστα οχήματα, χωρίς όμως να εντοπιστούν οι περιπτώσεις οχημάτων που μεταβιβάστηκαν, πουλήθηκαν, εκλάπησαν ή οι ιδιοκτήτες τους απεβίωσαν.
Έτσι, και παρότι είχαν σταλεί πρόστιμα, τα οποία θα αναιρεθούν, έγινε νέα προσπάθεια στα μέσα Ιουλίου για άτυπη διασταύρωση στοιχείων, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκαν 457.000 ανασφάλιστα αυτοκίνητα.
Στην παρούσα φάση και μετά την ασφάλιση ενός μεγάλου αριθμού οχημάτων, μέχρι το τέλος του περασμένου Ιουλίου, ανακοινώθηκε ότι τα πρόστιμα για εκείνους που δεν συμμορφωθούν θα βεβαιώνονται απευθείας στις Εφορίες.
 «Εμείς λέμε – σημείωσε ο πρόεδρος Ασφαλιστών Τρικάλων – ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, καθώς ο βασικός στόχος είναι η απόκτηση ασφαλιστικής συνείδησης και όχι μόνο η είσπραξη». Σε ό,τι αφορά τα ασφάλιστρα δήλωσε ότι δεν είναι υψηλά, ενώ δίνεται η δυνατότητα ευέλικτης επιλογής ασφαλιστικού προγράμματος, ανάλογα με τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες, καθώς υπάρχουν  προγράμματα ασφάλισης οχημάτων για 15 μέρες, ένα μήνα ή ένα χρόνο.
Τέλος, όπως δήλωσε ο κ. Ηλιάδης μετά την τελευταία διασταύρωση και πριν τη νέα αποστολή προστίμων το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την υλοποίηση ενημερωτικής εκστρατείας.
ert.gr