«Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας, από τα αρχαιότατα φύλα των Ελλήνων, ριζωμένοι στον τόπο τους συνεχίζουν να ζουν μέσα σε ήθη και έθιμα, παραδόσεις και γιορτές, χορούς και μουσικές, ιδεολογίες και συμπεριφορές, που μας οδηγούν στα προϊστορικά χρόνια και επιβεβαιώνουν την αδιάλειπτη συνέχεια της ιστορίας μας. Είναι μια ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά που την ψηλαφούμε και τη νιώθουμε στην καθημερινότητά μας».

Με αυτά τα λόγια, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος, κήρυξε χθες βράδυ την έναρξη του 5ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά της πεδινής Θεσσαλίας. Η πολιτιστική της διαχείριση», στο πλαίσιο του  5ου  Ανταμώματος Θεσσαλών Καραγκούνηδων.
Κύρια επιδίωξη του συνεδρίου, ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος, με τους εκλεκτούς από όλη την Ελλάδα ομιλητές, είναι να αναδείξει αφενός την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά της πεδινής Θεσσαλίας μέσα από την καταγραφή, την έρευνα και τη μελέτη και αφετέρου να εστιάσει τον διάλογο στη διατήρηση, την αξιοποίηση και τη διαχείριση αυτού του πολιτιστικού αποθέματος. Και θα κλείσει την Κυριακή το απόγευμα απογειώνοντας το εορταστικό τετραήμερο με το λαμπερό Καραγκούνικο Αντάμωμα, τον Τρανό Χορό των Καραγκούνηδων.
Ο Απόστολος Ν. Μαγουλιώτης, καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, σημείωσε ότι η πεδινή Θεσσαλία (ως μέρος του θέματος του συνεδρίου) είναι ένα διαμέρισμα της Ελλάδας με ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο. Έχει μακρόχρονη ιστορία, με αξιοθαύμαστο πολιτισμό, ο οποίος αρχίζει από την αρχαιότητα, και φθάνει μέχρι σήμερα. Έναν πολιτισμό που δένει το χθες με το σήμερα, για να περάσει όσο μπορεί πιο δυνατά μέσα στο αύριο, πρόσθεσε επίσης.
Ο Απόστολος Φιρφιρής, πρόεδρος Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων και αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ανέφερε: «Είναι γεγονός πως την προσωπικότητα των λαών, κυρίως, τη διαμορφώνουν οι πνευματικές αξίες που για μας τους Θεσσαλούς Καραγκούνηδες είναι η γλώσσα μας, η ιστορία μας, η λαογραφία μας, τα δημοτικά μας τραγούδια, τα έθιμά μας και τα δρώμενα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε έθνος».
 Ειδική αναφορά, με τιμητικό αφιέρωμα, έγινε για τον  Μπρούνο Ελί, επίτιμο διευθυντή Επιστημονικών Ερευνών του Γαλλικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS)-Ιστορικό-Επιγραφολόγο, τον οποίο και τίμησε η Αμφικτιονία Θεσσαλών Καραγκούνηδων.
Ομιλητής ήταν ο Κωνσταντίνος Σπανός, εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως όλα αυτά τα χρόνια ο Μπρούνο Ελί, με τις επισκέψεις του στη Θεσσαλία, συγκεντρώνει υλικό, το επεξεργάζεται στη Λυών και απ' αυτό συνθέτει μελέτες τις οποίες δημοσιεύει στα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά της Ευρώπης. Παράλληλα, συμμετέχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και τα θέματα των ανακοινώσεών του, που έχουν επίκεντρο την αρχαία Θεσσαλία, δημοσιεύονται στα πρακτικά τους και αποθησαυρίζονται στις βιβλιοθήκες των μεγαλύτερων επιστημονικών κέντρων της Ευρώπης και της Αμερικής. Από τα σπουδαιότερα επιτεύγματά του είναι η διοργάνωση το 1974 και το 1990 στη Λυών, δύο συνεδρίων για την ιστορία και αρχαιολογία της Θεσσαλίας, στα οποία έλαβαν μέρος πολλοί αρχαιολόγοι και ιστορικοί από την Ελλάδα, την υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική.
Και κατέληξε ο κ. Σπανός: «Ο Μπρούνο Ελί αισθάνεται ήδη, όπως ομολόγησε ο ίδιος, μισός Έλληνας και εμείς οι Θεσσαλοί Καραγκούνηδες τον νιώθουμε δικό μας άνθρωπο».  Ο  κ. Ελί ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε, ενώ αναφέρθηκε και στην ερευνητική δραστηριότητα στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Το 5ο  Καραγκούνικο Αντάμωμα και το 5ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο των Θεσσαλών Καραγκούνηδων συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή  Ενότητα Τρικάλων, η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, το  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και ο  δήμος Τρικκαίων με την υποστήριξη του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Καλυβίων(ΕΛΟΚ).  
Η τελετή έναρξης της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε χθες  στο Πολιτιστικό Κέντρο των Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά της  Πεδινής Θεσσαλίας. Η πολιτισμική της διαχείριση», στο οποίο θα  ανακοινώσουν τις εισηγήσεις τους 59 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές,  λαογράφοι και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 Το συνέδριο συνεχίζεται και σήμερα στον ίδιο χώρο, όπως και αύριο  Σάββατο. Την Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2018, στις 7 το βράδυ, στο γήπεδο  ποδοσφαίρου της Μεγάλων Καλυβίων, θα ακολουθήσει ο Τρανός Χορός των  Αυτόχθονων και Γηγενών Θεσσαλών - Καραγκούνηδων, όπου αναμένεται να  πάρουν μέρος πάνω από 1500 χορευτές από όλη την Ελλάδα. Τα βήματά τους  θα συνοδεύσουν αξιόλογοι τραγουδιστές και μουσικοί. Στο τέλος της εκδήλωσης θα προσφερθεί φαγητό σε όλους τους χορευτές και θα ακολουθήσει  λαϊκό γλέντι για όλους τους παρευρισκομένους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)