Η απελευθέρωση της πόλης των Τρικάλων από τις κατοχικές δυνάμεις στις 18 Οκτωβρίου 1944 παρουσιάζεται με εντυπωσιακό τρόπο, μέσα από την διαδραστική εφαρμογή χαρτογραφικής απεικόνισης που δημιούργησε το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των ετήσιων εορτασμών του ιστορικού γεγονότος της πόλης.

Οι μεγάλες και σημαντικές στιγμές, πολλές από αυτές όπως έχουν αποτυπωθεί στον φωτογραφικό φακό της εποχής, από την έναρξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην πόλη των Τρικάλων μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσής της, "ζωντανεύουν" με απλό και εύχρηστο τρόπο, έτσι ώστε να αποτελούν ένα σύγχρονο, ψηφιακό βιβλίο ιστορίας, που διδάσκει τους νεότερους και φέρνει στην μνήμη των μεγαλύτερων σε ηλικία το χρονικό της κατοχής, τις συνθήκες του και τους ήρωές του. 

Όπως αναφέρει ο Αχιλλέας Κωστούλας του ΑΚΕΘ, "ως Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας προσπαθήσαμε να σταχυολογήσουμε μερικές από αυτές και να τις παρουσιάσουμε μέσω της εφαρμογής που αναπτύξαμε στοχεύοντας αφενός στην απότιση φόρου τιμής σε όλους όσοι αντιστάθηκαν στην επέλαση των δυνάμεων του άξονα στην χώρα και αφετέρου στην ενίσχυση και στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη και δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο. Μπορεί πάρα πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί σε κάθε σχολική αίθουσα, ώστε οι μαθητές εύκολα και διαδραστικά να μάθουν την νεότερη τοπική ιστορία.

Ελπίζουμε και επιθυμούμε τον μελλοντικό εμπλουτισμό της παρούσας εφαρμογής με την συμπερίληψη και άλλων γνωστών και άγνωστων στιγμών της διάρκειας τρεισήμισι ετών κατοχής των Τρικάλων. Κάθε εποικοδομητικό σχόλιο επί της προσπάθειας μας δεκτό και επιθυμητό.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση της ιδέας αυτής και ιδιαίτερα τον κο. Δημήτριο Κωνσταντινίδη για την παροχή των απαραίτητων ιστορικών στοιχείων”.

Η διαδραστική απεικόνιση είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aketh.gr/trikala-liberation/ και οι δημιουργοί της είναι ο Δημήτριος Κωνσταντινίδης, επιστημονικός σύμβουλος - εκπαιδευτικός, ο Αχιλλέας Κωστούλας/ΑΚΕΘ - υπεύθυνος σχεδιασμού και ο Κωνσταντίνος Χώνιας/ΑΚΕΘ, υπεύθυνος ανάπτυξης. 

trikalaenimerosi.gr