Τα τελευταία χρόνια, η υιοθεσία και ο θεσμός της ανάδοχης οικογένειας, βρίσκονται στο επίκεντρο, σε μια προσπάθεια απλοποίησης και  επιτάχυνσης της διαδικασίας. Και όχι μόνο. Πλέον, πολλές προϋποθέσεις ή κριτήρια, μπαίνουν σε μια νέα βάση πιο ανοιχτή προς τους ενδιαφερόμενους γονείς ανάδοχους ή θετούς.
Όπως και να έχει, η υιοθεσία ως πράξη, φαίνεται ότι πλέον και στο νομό Τρικάλων, δεν αποτελεί ταμπού, έχει ξεφύγει από κοινωνικά στερεότυπα και αποτελεί ένα συμβόλαιο παντοτινής αγάπης μεταξύ γονιών και των παιδιών που υιοθετούνται.
Η υιοθεσία: μια πράξη υπέρτατης αγάπης
Το τι σημαίνει υιοθεσία για ένα παιδί που χρειάζεται γονείς αλλά και αντίστροφα, είναι κατανοητό και περιττό να περιγράψει κανείς. Σε ότι αφορά στο νομό Τρικάλων, από το 2013 μέχρι τέλος του 2017, έχουν γίνει 16 υιοθεσίες! Από την αρχή του χρόνου, ήδη δε έχουν κατατεθεί τρεις αιτήσεις. Φαίνεται ότι πλέον κάθε ταμπού έχει εξαλειφθεί και αυτό είναι ένα κοινωνικό άλμα που δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αλλά και να το παραβλέψει.
Όπως αναφέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Τρικάλων, το ενδιαφέρον είναι αρκετά έντονο. Επίσης αξιοσημείωτο, είναι ότι υπάρχουν ζευγάρια που ήδη έχουν παιδί και στρέφονται στην υιοθεσία αλλά και γυναίκες που επιλέγουν να υιοθετήσουν ένα παιδί, χωρίς να βρίσκονται σε κατάσταση συμβίωσης.
Κι ενώ βέβαια, να πούμε εμείς, η υιοθεσία ανοίγει σε ότι αφορά την κοινωνική αποδοχή, από την άλλη, παραμένει «δύσκαμπτη» και πολύχρονη για τους υποψήφιους γονείς, που αναμένουν ακόμη και χρόνια για την ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Η απάντηση σε αυτές τις περιπτώσεις από τα ιδρύματα, είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί…
Ωστόσο, έχουν ξεπεραστεί αρκετά κριτήρια που δυσκόλευαν πολλά ζευγάρια, όπως η οικονομική επιφάνεια μιας και δεν υπήρξε καμία απορριπτική απόφαση για οικονομικούς λόγους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, η Θεσσαλία, αριθμητικά, είναι η μόνη περιφέρεια στην οποία οι υιοθεσίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με βάση τα τελευταία σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (σχεδόν διπλασιάστηκαν) σε σχέση  με άλλες περιφέρειες που εμφανίζουν πτωτική τάση.
Αναδοχή σε αναμονή
Σε ότι αφορά στην αναδοχή, το πρόγραμμα ναι μεν προσελκύει το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας, ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα σε ότι αφορά τη διεύρυνσή του εκτός Αττικής. Περιθώρια πάντως βελτίωσης φαίνεται να υπάρχουν, μέσα από τη δημιουργία δικτύου θεσμικά υπεύθυνου αλλά μέσα από την ενίσχυση των προνοιακών δομών.  Ζήτημα για το οποίο αναμένεται να δοθεί κάποια διέξοδος μέσα από το τελευταίο αντίστοιχο σχέδιο νόμου.

trikalakinds.gr