Κάπου ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ, το σασπένς μιας ταινίας μυστηρίου και το ρομαντικό μύθο, κρύβεται μία σημαντική κοινωνική ιστορία και σου δίνει το sugar που χρειάζεσαι. Οσκαρ Ντοκιμαντέρ, 2 βραβεία στο Sundance, εκατομμύρια συγκινημένα μάτια. Εν τέλει, τι θα βρούμε «Ψάχνοντας τον Sugar Man»;
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Σίξτο Ντίαζ Ροντρίγκεζ ή Χέσους Ροντρίγκεζ ξεκίνησε από τα καφέ του Ντιτρόιτ, την ίδια εποχή που ο Ντίλαν κατακτούσε τα αντίστοιχα στο Village της Νέας Υόρκης. Παρόλο που οι συγκρίσεις ήταν άμεσες, για λόγους που κανείς ακόμα δεν μπορεί να εξηγήσει, η καριέρα του Ροντρίγκεζ δεν απογειώθηκε ποτέ: έβγαλε απλά 2 δίσκους (κι ένας έμεινε μισοτελειωμένος) στα 70ς και χάθηκε. Αυτό όμως που δεν γνώριζε κανείς στην Αμερική, 30 χρόνια μετά, ήταν ότι ο μυστηριωδώς εξαφανισμένος rock n roller ήταν μεγαλύτερος κι από τον Ελβις στην Νότιο Αφρική. Μόνο που το κοινό του εκεί πίστευε ότι ο Ροντρίγκεζ αυτοκτόνησε, επί σκηνής, το 1973. Και τίποτα άλλο για αυτόν. Μία έρευνα που ξεκίνησε ανάμεσα σ' έναν νοτιοαφρικανό φανατικό θαυμαστή του κι έναν δημοσιογράφο για να μπορέσουν να ανακαλύψουν τι συνέβη στον μουσικό ήρωα της νιότης τους, τους οδήγησε πίσω στο Ντιτρόιτ και... στον ίδιον.
ΚΡΙΤΙΚΗ
Ο Μπεντζελούλ, χωρίς να το καταλάβουμε, υφαίνει τον ιστό της πραγματικής του ιστορίας. Με τη γλυκόπικρη μελαγχολία των φολκ κομματιών του Ροντρίγκεζ να χορογραφούν την εικόνα και να δίνουν τον τόνο στην αφήγηση, η κοινωνική και πολιτική σπουδαιότητα του πώς το αμερικανικό όνειρο μπορεί να είναι μία μεγάλη λαμπερή φούσκα παρελαύνει σιωπηλά και θλμμένα από μπροστά μας. Ναι, ο Μπεντζελούλ συνθέτει ένα ντοκιμαντέρ-μηχανή αναζήτησης για το τι συνέβη σ' έναΝ μουσικό. Το κατασκευάζει με μπόλικο σασπένς και τον ψυχαγωγικό ενθουσιασμό των δύο θαυμαστών-ερευνητών του. Μόνο που όταν αναζητάς κάτι, πολλές φορές βρίσκεις κάτι άλλο. Ισως σημαντικότερο.
Info
•    Τίτλος: Ψάχνοντας τον Sugar Man»
•    Σκηνοθεσία: Μαλίκ Μπεντζελούλ
•    Μουσική: Μαλίκ Μπεντζελούλ, Ροντρίγκεζ
•    Χώρες: Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία,
•    Διάρκεια: 85 λεπτά
•    Διανομή: Filmtrade
•    Γλώσσα: Αγγλική
•    Ετος: 2012
•    Προβολή: Εγχρωμη
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
- Όσκαρ ντοκιμαντέρ 2013
- Βραβεία  στα φεστιβάλ: Σάντανς, Τραϊμπέκα, Γκέτεμποργκ, Άμστερνταμ, Λος Άντζελες, Νύχτες Πρεμιέρας
Πηγή: lifo.gr, flix.gr athinorama.gr
ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ
Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λόγω της συνέχισης εγγραφές νέων μελών, η προσέλευση να γίνεται νωρίτερα.
Δείτε το τρέιλερ στον σύνδεσμο
https://www.youtube.com/watch?v=6N-gW8knR7g