Μια «μαύρη» κωμωδία με αφορμή τον στρατό, πάντα είναι ένα αγαπημένο θέμα. Ειδικά όταν οι πρωταγωνιστές, επιχειρούν να αποτινάξουν παλιότερες επιτυχίες τους και σε νέους ρόλους, να δείξουν έναν καλύτερο εαυτό. Η ταινία GUY X αποτελεί μια προσπάθεια επαναφοράς στοιχείων του MASH, αλλά με το βλέμμα της δεκαετίας κατά την οποία οι πόλεμοι ήταν πλέον το πιο συχνό φαινόμενο.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Η ταινία διαδραματίζεται μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ το 1979 και περιστρέφεται στον δεκανέα Rudy Spruance (Jason Biggs), ο οποίος κατά λάθος μετατίθεται στην υποτιθέμενη βάση Qangattarsa των ΗΠΑ, στην Αρκτική, αντί στη Χαβάη. Σύντομα ανακαλύπτει ότι τα αρχεία του έχουν κατά λάθος έχουν αντικατασταθεί από τα αρχεία του δεκανέα Martin Pederson, ο οποίος πιθανότατα έχει σταλεί στη Χαβάη. Ενώ έχει αναλάβει το γραφείο πληροφοριών της βάσης, ανακαλύπτει ότι κάτω από αυτή υπάρχει ένας μυστικός και διαβαθμισμένος θάλαμος νοσοκομείου. Εκεί, ο σχεδόν παράφρονας διοικητής, ο αντισυνταγματάρχης LG Woolwrap, έχει διαταχθεί να κρατήσει τους χωρίς μνήμη στρατιώτες, μετά από μια μυστική αποστολή - με επικεφαλής τον εαυτό του - στον πόλεμο του Βιετνάμ. 
ΚΡΙΤΙΚΗ
Η ταινία είναι σαφώς επηρεασμένη από το θρυλικό MASH και έχει σαφείς αναφορές στις κωμικοτραγικές καταστάσεις που απαλύνουν τον ρόλο του πολέμου. Ακροβατεί ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό εξάλλου, διανθίζοντας τις εικόνες με Καφκικού τύπου εικόνες και καταστάσεις στο στρατόπεδο.
Η μαύρη αυτή κωμωδία του 2005 δεν έγινε ιδιαιτέρως γνωστή στην Ελλάδα, καθώς το είδος της δεν ενέπνεε γέλιο. Όμως, είναι μια ταινία που επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις απίθανες καταστάσεις του στρατού, στους παράφρονες, στην κωμωδία. Εχει κάποιες αδυναμίες στους χαρακτήρες, αλλά οι απρόβλεπτες καταστάσεις δικαιώνουν το αποτέλεσμα.
Info
•    Τίτλος: CUY X
•    Σκηνοθεσία: Σαούλ Μέτζστάιν
•    Παίζουν: Τζέισον Μπιγκς, Νατάσα Μακ Έλοουν, Τζέρεμι Νόρθαμ
•    Χώρες: Καναδάς, Ισλανδία, Μεγ. Βρετανία
•    Διάρκεια: 101 λεπτά
•    Γλώσσα: Αγγλική
•    Ετος: 2005
•    Προβολή: Εγχρωμη
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
-  Καλύτερου σκηνοθέτη, φεστιβάλ Ταορμίνο
- Καλύτερου ηθοποιού, φεστιβάλ Ταορμίνο
ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ
Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λόγω της συνέχισης εγγραφές νέων μελών, η προσέλευση να γίνεται νωρίτερα.