Η άνοιξη με τις μυρωδιές και τα χρώματά της έχει κάνει την είσοδό της και αποτελεί μία από τις ωραιότερες εποχές για εξορμήσεις στο βουνό. Αυτή τη φορά, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται σε δύο από τους αγαπημένους προορισμούς των Τρικάλων, σε δύο μικρά και γραφικά χωριά που κρύβουν «μεγάλες» ομορφιές και εκπλήξεις.
Πρώτος σταθμός… η Ελάτη ή Τύρνα, χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Κερκέτιου όρους (Κόζιακας), σε υψόμετρο 940 μ.. Κυριολεκτικά κρυμμένη στο πράσινο των ελάτων, η γραφικότητα της, το υπέροχο κλίμα της, η μοναδική φιλοξενία των ντόπιων, την καθιστούν έναν από τους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς της Ελλάδας. Σήμα κατατεθέν, ο  «Κόκκινος βράχος», ένα αναρριχητικό πεδίο σε ασβεστόλιθο 60 περίπου μέτρων, διαθέτει επτά διαδρομές διαφορετικών βαθμών δυσκολίας για τους λάτρεις των σπορ.
Για να γνωρίσετε καλύτερα το χωριό, περπατήστε στα μονοπάτια του, περάστε από την εκκλησία «Κοίμηση της Θεοτόκου», της οποίας το τέμπλο της χρονολογείται από το 1822, «χαζέψτε» την άγρια φύση και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα νιώσετε «άλλοι άνθρωποι». «Ξαποστάστε» σε κάποια από τις τοπικές ταβέρνες και γευτείτε με όλες σας τις αισθήσεις αξεπέραστες πίτες και ντόπια κρέατα.
Συνεχίστε τη βόλτα σας στην τοπική αγορά της Ελάτης, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε σπάνια είδη βοτάνων, τσάι του βουνού, ρίγανη, φλαμούρι καθώς και σπιτικά λικέρ, γλυκά του κουταλιού, παραδοσιακά ζυμαρικά, ενώ λίγο πιο κάτω θα βρείτε το γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και ένα πανέμορφο δασάκι που θα γίνουν το κατάλληλο μέρος για δεκάδες φωτογραφίες.


Ώρα για Περτούλι
15 χιλιόμετρα μακριά από την Ελάτη και σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, στις πλαγιές του Κόζιακα, ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα χωριουδάκια του νομού Τρικάλων, το Περτούλι, που αποτελεί «μοναδικό δίδυμο» με την προαναφερθείσα Ελάτη, αποκτά ολοένα και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές με τη φυσική του ομορφιά να ξεπερνά κάθε φαντασία. Δασωμένες κορυφές, το ομώνυμο δάσος με έκταση 33.000 περίπου στρεμμάτων, τρεχούμενα νερά πρωτοστατούν ενώ τα σπιτάκια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τις πέτρινες στέγες απλώνονται και στις δύο πλευρές του κεντρικού δρόμου. Από το σκηνικό δεν απουσιάζουν τα αρχοντικά, πολλά από τα οποία μάλιστα διαμορφώνονται σε ατμοσφαιρικούς ξενώνες ή ξενοδοχεία που κερδίζουν τις καρδιές των επισκεπτών.
Σημαντικό κομμάτι της περιοχής, το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου φιλικό προς έμπειρους αλλά και αρχάριους σκιέρ, που βρίσκεται σε μία όμορφη τοποθεσία, στα λιβάδια Περτουλίου, ανάμεσα στα έλατα. Τρεις πίστες και τρεις αναβατήρες, μια πίστα κόκκινη μήκους 1.500μ., μια μπλε μήκους 400μ. και μια πράσινη, εκπαιδευτική, μήκους 80μ. δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο.

reader.gr (Kατερίνα Θεοδωροπούλου)