Γράφει κι επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Μπήκε ο Φεβρουάριος της κάθαρσης και του εξαγνισμού λατινιστί. Το κρύο καλά κρατεί, το ίδιο και η πανδημία. Θα έλεγα, είναι ιδανικός καιρός για χουχούλιασμα και διάβασμα.

Το βιβλίο, παντός καιρού, βέβαια, αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για να περάσετε όμορφα την ώρα σας.

Ακολουθούν προτάσεις βιβλίων για μικρούς και μεγάλους για να ευχαριστηθείτε ό, τι καιρό κι αν κάνει.  

1- Από τις Εκδόσεις Πεδίο κυκλοφορεί το βιβλίο με τίτλο Χιούμορ του συγγραφέα Terry Eagleton. Πρόκειται για ένα βιβλίο βασισμένο  σε μελέτες για το χιούμορ ανά τους αιώνες. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Γραμμένο από έναν καταξιωμένο και εμβριθή στοχαστή, το μελέτημα αυτό περιστρέφεται γύρω από τη φύση και τις λειτουργίες του χιούμορ. Γιατί γελάμε; Τι πρέπει να συμπεράνουμε από τις ποικίλες μορφές γέλιου, από το ξεκάρδισμα και το κακάρισμα έως τον καγχασμό και το χάχανο; Είναι το χιούμορ ανατρεπτικό ή, αντίθετα, εκτονώνει απλώς τις εντάσεις; Μπορούμε να ορίσουμε το «πνευματώδες χιούμορ»;

Η μελέτη του Eagleton, γεμάτη διαφωτιστικές ιδέες και πολλά εξαιρετικά αστεία, εξετάζει κριτικά διάφορες γνωστές θεωρίες περί χιούμορ, μεταξύ των οποίων την άποψη ότι πηγάζει από την ασυνάφεια, καθώς και τη θεωρία που υποστηρίζει ότι το χιούμορ αντικατοπτρίζει μια σχεδόν σαδιστική μορφή ανωτερότητας έναντι των άλλων.

Αντλώντας από ένα ευρύ φάσμα λογοτεχνικών και φιλοσοφικών πηγών, από τον Αριστοτέλη και τον Θωμά τον Ακινάτη έως τον Χομπς, τον Φρόιντ και τον Μπαχτίν, ο συγγραφέας αναζητά τους κρυφούς ψυχαναλυτικούς μηχανισμούς πίσω από το χιούμορ και ερμηνεύει την κοινωνική και πολιτική του εξέλιξη ανά τους αιώνες.

Τίτλος: Χιούμορ

Συγγραφέας: Terry Eagleton

ISBN: 978-960-635-419-9

Αρ. σελίδων: 240

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Πεδίο

http://e-pediobooks.gr/index.php?route=product/product&product_id=1752

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Terry Eagleton είναι διακεκριμένος καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όπου εκπόνησε και το διδακτορικό του δίπλα στον Ρέιμοντ Γουίλιαμς, τον εκπρόσωπο της αριστερής λογοτεχνικής κριτικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορία και τη λογοτεχνία της βικτωριανής περιόδου και στην αγγλική λογοτεχνία του 20ού αιώνα, καθώς και στη θεωρία της λογοτεχνίας και την πολιτισμική θεωρία.  

Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (ThomasWartonProfessor, 1992-2001) και στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (John Edward Taylor Professor, 2001-2008).

Έχει γράψει περισσότερα από 50 βιβλία, τα οποία, εκτός από ζητήματα λογοτεχνίας, εξετάζουν θέματα πολιτικής, ηθικής, ιδεολογίας και  θρησκείας.Από τις εκδόσεις Πεδίο κυκλοφορεί επίσης η μελέτη του Ιδεολογία: Μια εισαγωγή (2018).

2- Από τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα κάνει το λογοτεχνικό της ντεμπούτο η συγγραφέας Natalie Jenner με το βιβλίο Τζέιν Όστεν - Αδελφότητα. Πρόκειται ένα μυθιστόρημα γύρω από το λογοτεχνικό έργο της συγγραφέως Τζέιν Όστεν. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Eκατόν πενήντα χρόνια πριν, σε ένα χωριό της Αγγλίας έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της η Τζέιν Όστεν, μια από τις σπουδαιότερες μυθιστοριογράφους του κόσμου. Από την οικογένεια της Τζέιν Όστεν έχουν απομείνει πλέον στην περιοχή μερικοί μακρινοί συγγενείς και μια ακίνητη περιουσία που ολοένα παρακμάζει και πλέον κινδυνεύει να χαθεί.

Έτσι, δημιουργείται μια ομάδα από πολύ διαφορετικούς ανθρώπους προκειμένου να διασώσει την κληρονομιά της συγγραφέως. Αυτούς τους τόσο διαφορετικούς ανθρώπους τούς ενώνουν η μεγάλη αγάπη και ο θαυμασμός τους για το λογοτεχνικό έργο της Τζέιν Όστεν. Ο καθένας τους δίνει τον δικό του αγώνα για να ξεπεράσει τις δυσκολίες  και τα τραύματα του παρελθόντος, παράλληλα όμως θέτουν από κοινού ως στόχο ζωής να ιδρύσουν την Αδελφότητα της Τζέιν Όστεν, για να μπορέσουν να διαφυλάξουν την πολύτιμη παρακαταθήκη της κορυφαίας Αγγλίδας λογοτέχνιδος.

Τίτλος: Τζέιν Όστεν - Αδελφότητα

Συγγραφέας: Natalie Jenner

ISBN: 978-960-19-0888-5

Αρ. σελίδων: 464

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

http://e-pediobooks.gr/index.php?route=product/product&product_id=1782

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Νάταλι Τζένερ γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και μεγάλωσε στον Καναδά. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως δικηγόρος, ενώ στη συνέχεια εγκατέλειψε τη δικηγορία για να υποστηρίξει την επιχείρησή της, το ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο Archetype Books, στην πόλη Όουκβιλ του Οντάριο, όπου ζει με την οικογένειά της.

Το πρώτο της μυθιστόρημα Τζέιν Όστεν - Η Αδελφότητα κατέκτησε αμέσως μετά την κυκλοφορία του την πρώτη θέση στη λίστα των bestsellers των Los Angeles Times και έχει ήδη μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες.

3- Το βιβλίο Το Παράδοξο Μονοπάτι προς το Νόημα της Ζωής του συγγραφέα Δημήτρη Φλαμούρη κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Ιβίσκος. Πρόκειται για ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης και δίνει απαντήσεις στο πώς να ζήσεις καλύτερα τη ζωή σου μέσα από τεχνικές με κατανοητό τρόπο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Γιατί δεν απολαμβάνεις τη ζωή όσο θα ήθελες; Ίσως η απάντηση να μην είναι αυτή που νομίζεις. Δεν φταις εσύ. Ίσως όμως ευθύνονται όσα ακούς πως πρέπει να κάνεις για να απολαμβάνεις τη ζωή.

Ο ήρωας της ιστορίας έχει την τύχη να συναντήσει μια μαγική οδηγό που του δείχνει ένα εναλλακτικό μονοπάτι.

Σε αυτό το πρωτοπόρο και αντισυμβατικό βιβλίο, ο Δημήτρης Φλαμούρης PhD καταρρίπτει πολλούς από τους μύθους του χώρου της αυτοβελτίωσης. Συνδυάζοντας τις τελευταίες έρευνες της νευροεπιστήμης, της νέας επιστήμης του άγχους και της επιστήμης της κινητοποίησης, με την Ψυχολογία, την Υπαρξιακή Φιλοσοφία αλλά και την Αρχαία Σοφία προτείνει έναν διαφορετικό, πιο ανθρώπινο δρόμο.

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου θα διαβάσεις:

• Πώς μπορείς να ζήσεις πιο ευτυχισμένα ακόμα και χωρίς να έχεις στόχους ή όνειρα.

• Πώς μπορείς να βρεις τι θέλεις στη ζωή σου (και ότι είναι φυσιολογικό να μην το ξέρεις ακόμα).

• Πώς να διαχειρίζεσαι το άγχος και να το κάνεις σύμμαχο (όσο και αν αγχώνεσαι). Στην πράξη.

• Πώς να λύσεις τον γρίφο της χαμηλής αυτοπεποίθησης. Στην πράξη.

• Πώς να διαχειριστείς τις αρνητικές σκέψεις και τα δυσάρεστα συναισθήματα που σε ταλαιπωρούν. Στην πράξη.

• Πώς να κατανοήσεις και να τιθασεύσεις το μυαλό σου.

• Πώς να επικοινωνείς αποτελεσματικά με όλους. Στην πράξη.

• Πώς να βρεις τη δύναμη της θέλησης για να κάνεις όσες αλλαγές θέλεις να κάνεις αλλά δυσκολεύεσαι και πώς να αντιστέκεσαι στους πειρασμούς. Στην πράξη.

• ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

Γραμμένο με το γνωστό πρακτικό και ιδιαίτερα προσιτό ύφος του συγγραφέα, το βιβλίο υπόσχεται να σε ταξιδέψει σε μέρη του εαυτού σου που δε θα φανταζόσουν ποτέ ότι υπήρχαν. Σε ένα παράδοξο μονοπάτι προς το νόημα της ζωής.

Είσαι έτοιμος για μια ζωή με νόημα;

Τίτλος: Το Παράδοξο Μονοπάτι προς το Νόημα της Ζωής

Συγγραφέας: Δημήτρης Φλαμούλης

ISBN: 9786185505233

Αρ. σελίδων: 464

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Ιβίσκος

https://www.iviskospublications.gr/product/to-paradokso-monopati-pros-to-nohma-ths-zwhs/

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Δημήτρης Φλαμούρης είναι Coach Θετικής Ψυχολογίας και συγγραφέας. Σπούδασε μαθηματικά και απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο στα χρηματοοικονομικά μαθηματικά. Εργάστηκε για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια σε διεθνείς επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο και στην Ελλάδα. Έχει επίσης διδάξει επί σειρά ετών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σε μια αποφασιστική στροφή καριέρας απέκτησε πτυχίο ψυχολογίας από το University of East London με ειδίκευση στη Θετική Ψυχολογία. Πλέον είναι καθηγητής στο Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο και στο Κοινωνικό Πανεπιστήμιο, διοργανώνει προσωπικά σεμινάρια πάνω σε θέματα άγχους, σχέσεων, αυτογνωσίας και Θετικής Ψυχολογίας, καθώς και εταιρικά σεμινάρια. Είναι συχνά καλεσμένος ομιλητής από πολλούς φορείς για θέματα ψυχολογίας.

Έχει γράψει τα best seller "Ψυχο-λογικές Σχέσεις", όπου συνδυάζει τη μαθηματική με την ψυχολογική του ιδιότητα και "Ψυχο-λογικά Μυστικά". Παράλληλα, ασχολείται με το κρασί και έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 75 χώρες, συλλέγοντας εμπειρίες από ολόκληρο τον πλανήτη.

4- Για τους μικρούς μας αναγνώστες κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φυλάτος το βιβλίο Γρηγορούπολη της συγγραφέως Μαρίας Καββαδία. Πρόκειται για ένα παραμύθι που αναφέρεται στους γρήγορους ρυθμούς των ανθρώπων, όπου όλα γίνονται βιαστικά δίχως να μπορούμε να απολαύσουμε κάθε λεπτό της μέρας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Στη Γρηγορούπολη γίνονταν όλα πολύ γρήγορα. Οι άνθρωποι μεγάλωναν γρήγορα, περπατούσαν γρήγορα, έτρωγαν γρήγορα, δούλευαν γρήγορα. Ακόμα και ο ύπνος τους ήταν πολύ γρήγορος γιατί έπρεπε οπωσδήποτε να προλάβουν! Τι ήθελαν όμως να προλάβουν;

Το μυστήριο αυτό έρχεται να λύσει ο Ευτύχιος Φον Ατάραχος, ο οποίος ως δια μαγείας προσγειώθηκε στο μεγάλο ρολόι της πόλης. Θα καταφέρει όμως να επιβιώσει ο ίδιος στους βιαστικούς ρυθμούς της μυστήριας πολιτείας; Θα γίνει αποδεκτός από τους κατοίκους της; Ποιος είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει στην εξέλιξη της ιστορίας; Η ιστορία αυτή είναι γεμάτη ανατροπές που μένει να τις ανακαλύψεις!

Τίτλος: Γρηγορούπολη

Συγγραφέας: Μαρία Καββαδία

ISBN: 9789606580772

Αρ. σελίδων: 76

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Φυλάτος

https://fylatos.com/shop/%CE%B3%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7/

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Μαρία Καββαδία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Università degli Studi di Milano-Bicocca, ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε και σεμινάρια σκηνογραφίας και ενδυματολογίας στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Αγγλία.

Εργάστηκε για περίπου μια δεκαετία στο θέατρο και στην τηλεόραση, ώσπου αποφάσισε να ασχοληθεί με την παιδική λογοτεχνία, με αφορμή τα χαμόγελα των παιδιών σε κάθε ιστορία που σκαρφιζόταν και τους έλεγε.