Οι τελικοί αριθμοί των σταυρών προτίμησης πίσω από τον Σκρέκα, ο οποίος επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά απέδειξε ότι με 18.291 ήταν πράγματι εκτός συναγωνισμού, αποδεικνύουν γιατί ήταν δικαιολογημένη η προεκλογική σφαγή για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στα Τρίκαλα.

Ο Λιούτας εκλέχτηκε στη δεύτερη θέση με 10.071 ψήφους, απέχοντας από την τρίτη θέση και την επίσης εκλεγμένη Παπακώστα (9.934) μόλις 137 σταυρούς, ενώ ο Βλαχογιάννης (9.702) κατετάγη τέταρτος και έχασε την εκλογή για μόλις 232 ψήφους, όσοι δηλαδή τον πέρασε η Παπακώστα. Ο παράδεισος πολύ κοντά με την κόλαση.

Ακόμα και ο Χατζηγάκης, προτελευταίος του ψηφοδελτίου, δεν πήγε τόσο άσχημα όσο δείχνει η τελική κατάταξη καθώς οι 8.338 δεν θυμίζουν ουραγό.

Η έκπληξη των εκλογών ήταν σίγουρα η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία στήριξε την εκλογή της στον δεύτερο “σταυρό συμπάθειας”, τον οποίο έπαιρνε με ευκολία βασισμένη σε μια έξυπνη προεκλογική ρητορική: “δεν έχω μηχανισμούς”, “δε με στηρίζουν συμφέροντα”, “είμαι πάντα εδώ όταν το κόμμα με φωνάζει”,  “η δύναμή μου είστε μόνο εσείς” κ.λ.π.

Ο Λιούτας είναι μια διαφορετική περίπτωση. Διέθετε ήδη μια προίκα 6.940 ψήφων από τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν είχε καταταγεί τρίτος, την οποία επαύξησε έχοντας πίσω του έναν εύπορο και αποτελεσματικό εκλογικό μηχανισμό. Διόλου τυχαίο ότι δύο από τους δημάρχους του νομού έτρεχαν προεκλογικά για το καλό του.

Αντιθέτως με τον Λιούτα ο Βλαχογιάννης έπεσε από τους 11.432 σταυρούς το 2015, στους 9.702 το 2019, τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία ανέβασε τις ψήφους της στο νομό Τρικάλων από τις 24.919 τον Σεπτέμβριο του 2015, στις 37.618 τον Ιούλιο του 2019, και το ποσοστό της από το 30,81% στο 44,38% αντίστοιχα. Ακόμα και στον δήμο Πύλης που αποτελεί προνομιακό του πεδίο ο Ηλίας κατάφερε να χάσει περίπου χίλιους σταυρούς. Ο ίδιος είχε μια επιτυχημένη πορεία ως νομάρχης Τρικάλων αλλά βέβαια δεν αρκεί το παρελθόν για να σε πάει στο μέλλον, ιδίως όταν οδεύεις προς τα εβδομήντα. Αν σε όλα αυτά προσθέσετε και την υποτονική προεκλογική του καμπάνια εύκολα μπορείτε να υποθέσετε γιατί έμεινε έξω για 232 σταυρούς.

Η περίπτωση του Μικέλη Χατζηγάκη, και η πέμπτη θέση που κατέλαβε, μας θυμίζει ότι η εποχή για πρίγκιπες στην πολιτική δεν είναι τόσο εύκολη όσο δείχνει. Απέδειξε ότι παρότι φέρελπις είναι ακόμα “άψητος” και η κάθοδός του υπήρξε αρκετά πρώιμη, ενώ εμφανής ήταν η προσπάθειά του να γνωρίσει τα Τρίκαλα μέσα από ταχύρυθμα “σεμινάρια”. Η οικογένεια Χατζηγάκη που έχει βαριά ιστορία στον τόπο εκλέγοντας βουλευτή από το 1881, βιάστηκε να τον ρίξει στον πολιτικό στίβο με αποτέλεσμα να τον "τσαλακώσει".

Η Χρυσάνθη Δαλκαφούκη - Γάλλου, με μακρά πορεία στο ΠαΣοΚ, γνώριζε ότι δεν είχε πιθανότητες εκλογής παρότι είναι από τις πιο σοβαρές γυναικείες υποψηφιότητες που έχουμε δει στα τοπικά ψηφοδέλτια. Η κάθοδός της όμως την "πιστοποίησε" στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ίδια.

Αφήνουμε τελευταίο τον πρώτο. Ο Σκρέκας αύξησε τους σταυρούς του από 17.242 το 2015 σε 18.291 στις τελευταίες εκλογές. Δεν έπαψε ποτέ να δουλεύει αθόρυβα δημιουργώντας δικούς του πυρήνες σε κάθε χωριό του νομού, ενώ η βραχεία θητεία του στη θέση του υπουργού Ανάπτυξης, στην κυβέρνηση Σαμαρά, εκτόξευσε τη φήμη του και τις προσδοκίες των εκλογέων οι οποίοι έσπευσαν να τον ξαναψηφίσουν μαζικά.

Ο ίδιος είναι σε καλή ηλικία και αν στο μεταξύ αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναμένεται να “κονταροχτυπηθεί” στο μέλλον, πέραν των άλλων, και με τον Δημήτρη Παπαστεργίου για μια θέση ξανά στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Εντάξει, μια αθώα πρόβλεψη κάναμε δεν σημαίνει ντε και καλά ότι θα επαληθευτούμε...

Κώστας Τόλης trikalaenimerosi.gr