Νυχθημερόν στο εργαστήριο αναμένοντας τα δείγματα από όλα τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας, η Βολιώτισσα καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας και Κλινικής Μικροβιολογίας Ευθυμία Πετεινάκη δίνει τη μάχη κατά του κορονοϊού από πολύ καίριο πόστο.

Εχει την ευθύνη για τη λειτουργία του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου που λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, μετά από πιστοποίηση του ΕΟΔΥ, για να διερευνά τα ύποπτα κρούσματα κορονοϊού.

Είναι ουσιαστικά ο πρώτος και ο τελευταίος άνθρωπος, με τον οποίο συνομιλούν οι γιατροί και οι διοικητές των Νοσοκομείων της περιοχής, για να ενημερωθούν για την πορεία της μετάδοση της νόσου σε θεσσαλικό επίπεδο με αναφορά πάντα στα θετικά κρούσματα που προκύπτουν.

«Εχουμε κάνει κυριολεκτικά τη νύχτα μέρα», λέει η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Από νωρίς το πρωί μέχρι πολύ αργά το βράδυ η ίδια και οι συνεργάτες της βρίσκονται επί ποδός. Παραλαμβάνουν δείγματα, αποστέλλουν απαντήσεις, πρωτόγνωρη διαδικασία που πρέπει να γίνεται με υπευθυνότητα, σοβαρή επιστημονική κατάρτιση, αλλά και ταχύτητα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος δουλειάς.

Η Βολιώτισσα καθηγήτρια Ιατρικής εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη, καθώς η Θεσσαλία, σε σχέση με άλλες περιφέρειες, δεν βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη».

«Ολα θα εξαρτηθούν από την ωριμότητα, που θα επιδείξουμε εμείς οι πολίτες. Πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τις οδηγίες των γιατρών και της Πολιτείας», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι καθοριστικό πώς θα ανταποκριθεί ο γενικός πληθυσμός στη σταδιακή άρση των μέτρων.

Ακόμη, δεν κρύβει σε ανθρώπινο επίπεδο ότι και η ίδια τις ώρες της αναμονής για να εκδοθούν τα αποτελέσματα έχει αγωνία, την οποία όμως διαδέχεται η ικανοποίηση, όταν τα δείγματα είναι αρνητικά.

Μέχρι σήμερα το Πανεπιστημιακό συνολικά έχει διαχειριστεί 950 δείγματα, ενώ άλλα 150 εξετάστηκαν για λογαριασμό της Θεσσαλίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κάποια ακόμη σε ιδιώτη γιατρό.

Ηταν τις πρώτες μέρες που ξέσπασε η κρίση και υπήρχαν ελλείψεις σε αντιδραστήρια. Ο σκόπελος πλέον έχει ξεπεραστεί. Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού φρόντισε να κάνει εγκαίρως τις παραγγελίες και έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι στη διεθνή αγορά γίνεται «σκοτωμός» για την εξασφάλιση των απαραίτητων αντιδραστηρίων, σύμφωνα με την ίδια.

Διαδικασία με «όρους ασφαλείας»

Σε ημερήσια βάση το εργαστήριο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δέχεται 50 δείγματα. Για κάθε κλινικό δείγμα χρειάζονται περίπου 4 ώρες μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα. Με δεδομένο ότι δεν αποστέλλονται όλα τα δείγματα την ίδια ώρα υπάρχουν αποτελέσματα που μπορεί να εκδοθούν στις 12 το βράδυ ή στη 1 τα ξημερώματα πολλές φορές.

Σύμφωνα με την κ. Πετεινάκη προτεραιότητα δίνεται στα περιστατικά εκείνα που αφορούν σε άτομα που αντιμετωπίζουν υποκείμενο νόσημα ή η κλινική τους εικόνα είναι επιβαρυμένη. «Το δείγμα πάντα συνοδεύεται και από report από τον αρμόδιο γιατρό που έχει εξετάσει τον ασθενή. Ανάλογα με τις παρατηρήσεις του γιατρού λειτουργούμε και εμείς», παρατηρεί η επικεφαλής του εργαστηρίου.

Επόμενο βήμα η επιδημιολογική μελέτη

Η κ. Πετεινάκη κρατά χαμηλούς τόνους στην εκτίμησή της για την πορεία του κορονοϊού σε επίπεδο Θεσσαλίας και Μαγνησίας. Επισημαίνει ότι δεν πρέπει να επικρατεί σε καμία περίπτωση εφησυχασμός, καθώς τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφονται σε πανθεσσαλικό επίπεδο αποτυπώνουν μία εικόνα που αφορά στα περιστατικά που έχουν εξεταστεί και βρέθηκαν θετικά σε κορονοϊό.

«Πρόκειται για ένα δείγμα που αφορά σε ασθενείς που αντιμετώπισαν συμπτωματολογία κορονοϊού. Εικόνα για τον γενικό πληθυσμό δεν έχουμε για αυτό και πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κορονοϊό, αλλά δεν το ξέρουν διότι είναι ασυμπτωματικοί ή τα συμπτώματα που έχουν είναι πολύ ήπια», λέει.

«Την πραγματική εικόνα για τον γενικό πληθυσμό μπορεί να τη δώσει μόνο επιδημιολογική μελέτη» εκτιμά η κ. Πετεινάκη, παρατηρώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ως προς αυτό: «Για να γίνει όμως αυτή η μελέτη χρειάζεται και αρκετός χρόνος, αλλά και προηγουμένως να εντοπιστούν άτομα που νόσησαν και είναι τώρα αρνητικά έχοντας αποκτήσει αντισώματα» συνεχίζει η ίδια.

«Εχουμε δρόμο για το εμβόλιο»

Το βλέμμα ολόκληρου του πλανήτη είναι στραμμένα στα ερευνητικά εργαστήρια. Εκεί, όπου γίνονται τιτάνιες προσπάθειες για την ανακάλυψη και ανάπτυξη κατάλληλου εμβολίου κατά της νόσου COVID-19, που θα δημιουργήσει τείχος ανοσίας και θα ανακόψει τη φοβερή θανατηφόρα πορεία του ιού, η κ. Πετεινάκη όταν ρωτήθηκε εκτίμησε ότι θα είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι να ανακαλυφθεί αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού και της νόσου COVID-19.

«Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο. Μην ξεχνάτε ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατάλληλο εμβόλιο δεν ανακαλύφθηκε στο παρελθόν ούτε και για τους προηγούμενους δύο κορονοϊούς, που προκάλεσαν επιδημίες με τις ασθένειες SARS και MERS», επισήμανε η ίδια, προσθέτοντας ωστόσο ότι η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί από την επιστημονική κοινότητα.

Bάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)