Αρχίζει σήμερα Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 στις 8:15 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΚΙΕΡΙΟΝ στην  Καρδίτσα, η 9η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 35ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής με τη συμμετοχή χιλιάδων νεαρών εκτελεστών – μουσικών – χορωδών που θα διαρκέσει έως την  Κυριακή 19 Μαρτίου 2017.
 Για πρώτη φορά στην 9η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας θα συμμετάσχουν τρία εξαιρετικά μουσικά σύνολα, δύο καταπληκτικές Χορωδίες από το Νις της Σερβίας,  το Αργυρόκαστρο της Αλβανίας και η Ορχήστρα Πνευστών του Γυμνασίου “LYUBEN KARAVELOV” της KOPRIVSHTITSA Βουλγαρίας. Μάλιστα τα παραπάνω σχολεία θα αδερφοποιηθούν με σχολικές μονάδες του Νομού Καρδίτσας, γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα στα Σχολεία και τους μαθητές μας να βγουν στο Εξωτερικό και να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους διαμέσου της  Χορωδιακής Μουσικής.
Συγκεκριμένα ο νομός Καρδίτσας και η 9η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών θα φιλοξενήσει τρία μοναδικά μουσικά σύνολα από το εξωτερικό, που θα εντυπωσιάσουν και θα καταπλήξουν.
Συγκεκριμένα, λαμβάνουν μέρος:
1.     Η εξαιρετική Σχολική Χορωδία του Δημοτικού Σχολείου “SAINT SAVA” του NIS της Σερβίας υπό τη Διεύθυνση της Gordana Stamenkovic
2.    Η Ορχήστρα  Πνευστών του Γυμνασίου “LYUBEN KARAVELOV” της KOPRIVSHTITSA Βουλγαρίας υπό τη Διεύθυνση της Boyka Dyulgyarova
3.    Η  Χορωδία «Πνοή Αγάπης» του Ελληνορθόδοξου  Σχολείου Αργυροκάστρου Αλβανίας υπό τη διεύθυνση της Παναγιώτας Τσιρώνη
Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, αποτελεί σημαντικό μουσικό και πολιτιστικό θεσμό και τελεί υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη. Σε όλες τις Σχολικές Χορωδίες έχουν σταλεί συνθέσεις των Θεόδωρου Αντωνίου, Γιώργου Κουρουπού, Κωνσταντίνου Ευαγγελάτου, Γιάννη Δροσίτη για μελέτη και εμβάθυνση του ρεπερτορίου τους.
Σχολεία δημοτικά, γυμνάσια, εκκλησιαστικά, καλλιτεχνικά, μουσικά, δημόσια και ιδιωτικά, από την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα θα λάβουν μέρος. Σημαντική είναι και η συμμετοχή από το εξωτερικό.
Η  Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών,  αποτελεί ένα κορυφαίο μουσικό φεστιβάλ της Ελλάδος και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και στον κόσμο αφού κάθε χρόνο  φιλοξενεί περίπου στις τέσσερες- πέντε χιλιάδες (5.000) εκτελεστές – χορωδούς – μουσικούς!!!
Η 9η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε τρείς χώρους, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «HOTEL KIERION» της Καρδίτσας στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Παυσίλυπου, (2/3-8/3/2017) και στην αίθουσα εκδηλώσεων του «MOUZAKI PALACE HOTEL» στο Μουζάκι (9-19/3/2017), προκειμένου να γίνουν κοινωνοί της μουσικής πανδαισίας και του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού έργου ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας του Νομού Καρδίτσας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Η 9η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες Umberto Giordano (1867-1948) για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, Georg Philipp Telemann (1681-1767) για τα 250 χρόνια από τη γέννησή του, Antonio Lotti (1667-1740) για τα 350 χρόνια από τη γέννησή του, Giovanni Francesco Anerio (1567-1630) για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του, Claudio Monteverdi (1567-1643) για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του, Gioseffo Zarlino (1517-1590) για τα 500 χρόνια από τη γέννησή του και Heinrich Isaac (1450-1517) για τα 500 χρόνια από το θάνατό του.
Σχολικές Χορωδίες, μαθητές, καθηγητές μουσικής οφείλουν να μελετήσουν σημαντικά έργα διαφόρων εποχών και ύφους και να τα παρουσιάσουν, αφού εμβαθύνουν στην ερμηνεία τους. Υπάρχουν κοινά έργα Ελλήνων Συνθετών, τα οποία δουλεύονται εργαστηριακά και παρουσιάζονται στο τέλος της κάθε βραδιάς από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους Μαέστρους, οι οποίοι αποτελούν και τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής.
Βασικός στόχος του θεσμού είναι διαμέσου του μοναδικού του κανονισμού, η προσέγγιση της μαθητιώσας νεολαίας με την αρχαία Ελληνική μουσική, το βυζαντινό μέλος, την πολυφωνική μουσική του 15ου–16ου αιώνα αλλά και την σύγχρονη ελληνική δημιουργία.
Στόχος της διοργάνωσης  είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν  να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς και Συναντήσεις Χορωδιών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας αναλαμβάνει να προωθήσει τις καλύτερες σχολικές χορωδίες (εφ’ όσον το επιθυμούν) να εμφανιστούν σε σημαντικές Συναυλίες, Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς  του εξωτερικού.
Ο γνωστός παρουσιαστής της τηλεόρασης Αλέξης Κωστάλας θα παρουσιάσει το Φεστιβάλ Καρδίτσας .
Κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο συνθέτης Κώστας Ευαγγελάτος, ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, διάσημος Συνθέτης και Μαέστρος, ομότιμος καθηγητής σύνθεσης  του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (ΗΠΑ) & Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ο Συνθέτης  Γιάννης Δροσίτης, ο καθηγητής και μαέστρος στην έδρα της διεύθυνσης του Πανεπιστημίου του Νις, Zoran Stanisavljevic, ο συνθέτης Igor Tomic θα παρευρεθούν ως μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής μαζί με άλλους έλληνες και ξένους συναδέλφους τους στην 8η Διεθνή  Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας. Μακριά από λαϊκισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού, η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών αποτελεί μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας.
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ης ΗΜΕΡΑΣ:
1η ΗΜΕΡΑ: ΠΕΜΠΤΗ 2/3/2017-ΩΡΑ 8:15μ.μ.CONCERT HALL”KIERION HOTEL”
Χαιρετισμοί-Επίσημη Έναρξη
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
1) Χορωδία Μουσικού  Σχολείου Καρδίτσας υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Ζαχαρτζή.
2) Χορωδία 2ου  Γυμνασίου Καρδίτσας, υπό τη διεύθυνση της Σοφίας Ευθυμιάδη
3)  Χορωδία Όμοιων Φωνών Μουσικού Γυμνάσιου Τρικάλων, υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Μιχαλακόπουλου
Η 9η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Μουζακίου, το Επιμελητήριο Καρδίτσας,  την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Τουρισμού.