Με ορισμένες μικρές τροποποιήσεις εγκρίθηκε σήμερα  το μεσημέρι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) το περιεχόμενο της πρότασης της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για τις δράσεις και τις απαγορεύσεις εντός του αρχαιολογικού χώρου των Μετεώρων. Σύμφωνα με αυτές δεν επιτρέπεται η αναρρίχηση στους βράχους όπου υπάρχουν Ιερές Μονές ή ερείπια αυτών, όπως επίσης και η αναρρίχηση σε ακτίνα 50 μέτρων από τα μοναστήρια.
Πριν από την έκδοση πάντως του Προεδρικού Διατάγματος και σε συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων θα καθοριστούν συγκεκριμένοι βράχοι για την άσκηση της αναρρίχησης προκειμένου με αυτό τον τρόπο να ικανοποιηθεί και η πλευρά των αναρριχητών. 
Στη συνεδρίαση μετείχαν εκπρόσωποι της Μοναστικής Πολιτείας, της Ομοσπονδίας Αναρρίχησης, της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας όπως επίσης και ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Γιώργος Αμυράς, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους και δέχτηκαν τις σχετικές ερωτήσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Αμυράς σε δελτίο Τύπου που μας απέστειλε επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει αρμονική συνύπαρξη μεταξύ μοναχών και αναρριχητών. Όπως τονίζει ο βουλευτής Β’ Αθήνας «πρέπει να προσδιοριστούν επακριβώς οι θέσεις των αναρριχητικών πεδίων, τα οποία δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν βράχους επί των οποίων υπάρχουν λειτουργούσες μονές. Οι αναρριχητές είναι άνθρωποι που αγαπούν τη φύση και πρώτοι αυτοί ενδιαφέρονται και σέβονται τα μοναστήρια και τα ασκηταριά».
Τέλος, ο κ. Αμυράς παρότρυνε τα μέλη του ΚΑΣ να δουν με ανοιχτό βλέμμα την ανάπτυξη της τοπικής τουριστικής οικονομίας, με κανόνες σεβαστούς από όλους, δεδομένου ότι τα Μετέωρα ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ανήκει σε όλους.