Δεν είναι λίγοι εκείνοι που για τις γιορτές επιλέγουν να στολίσουν φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, απολαμβάνοντας μαζί με τον πολύχρωμο στολισμό και τη φυσική μυρωδιά.

Το πρόβλημα ωστόσο με αυτή την πρακτική είναι ότι τα αληθινά δέντρα ξεραίνονται με την θερμοκρασία του σπιτιού και μέχρι την Πρωτοχρονιά έχουν χάσει τη λάμψη και την αίγλη τους. Πώς μπορούμε λοιπόν να το αποτρέψουμε αυτό;

Πόσο καιρό μπορεί να «αντέξει» ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Πριν περάσουμε στις λεπτομέρειες για το πώς να διατηρήσουμε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο ζωντανό, είναι σημαντικό να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες. Σύμφωνα με την Emilly Barbosa Fernandes, κηπουρό και σύμβουλο στο online οδηγό για σπίτια και κήπους, HouseGrail, «ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που είναι φρέσκο ​​και φροντισμένο σωστά θα πρέπει να διαρκέσει 4 έως 5 εβδομάδες», πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες πιθανότατα δεν θα μπορέσετε να το διατηρήσετε για πολύ καιρό μετά τα Χριστούγεννα. Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει, καθώς ένα εύθραυστο, ξεραμένο δέντρο, ειδικά αν η θέση του θα είναι δίπλα στο τζάκι, αποτελεί νόμιμο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Επιλέξτε ένα υγιές δέντρο

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς το άλφα και το ωμέγα είναι να επιλέξετε ένα φρέσκο και υγιές ​​δέντρο. Ιδού να σημάδια για να το αναγνωρίσετε:

Το δέντρο πρέπει να έχει κολλώδη κορμό. Αλλωστε πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα χυμός που ρέει μέσα από αυτό.

Τραβήξτε μια βελόνα και λυγίστε την. Οι βελόνες στα έλατα πρέπει να σπάσουν, ενώ οι υγιείς πευκοβελόνες όχι.

Πιάστε ένα κλαδί και τραβήξτε το απαλά προς το μέρος σας. Αν φύγε με μια χούφτα πευκοβελόνες, δεν είναι καλό σημάδι. Ένα υγιές δέντρο θα χάσει μερικές βελόνες, αλλά όχι πολλές.

Διαλέξτε ένα δέντρο με βαθύ πράσινο χρώμα.

Αποφύγετε τις ζεστές γωνίες

«Μην βάζετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο κοντά στη ζέστη γιατί θα στεγνώσει πιο γρήγορα», προειδοποιεί η Fernandes. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μην το βάλετε στην αγαπημένη σας γωνία, που δεν είναι άλλη από το τζάκι. Μπορεί να θέλετε να φτιάξετε μια ζεστή και cozy ατμόσφαιρα, αλλά αν θέλετε να κρατήσετε φρέσκο το χριστουγεννιάτικο δέντρο, είναι καλύτερο να αποφύγετε θέσεις κοντά σε καλοριφέρ, τζάκι ή οποιαδήποτε άλλη πηγή θερμότητας.

Για να παρατείνετε περαιτέρω τη διάρκεια ζωής του δέντρου σας, η ειδικός προτείνει επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα δωματίου και να μειώσετε τη θερμοκρασία του σπιτιού σας εάν είναι δυνατόν.

Επιλέξτε τα σωστά φωτάκια

Υπάρχει άλλη μια πιθανή πηγή θερμότητας που μπορεί να μην έχετε υπολογίσει, και είναι εκείνα τα όμορφα και αστραφτερά φωτάκια που όλοι αγαπάμε. Ευτυχώς, η λύση εδώ είναι απλή: «Χρησιμοποιήστε χριστουγεννιάτικα λαμπάκια LED. Άλλα φώτα μπορεί να ζεσταθούν λίγο αν μείνουν αναμμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας το στέγνωμα του δέντρου, αλλά τα LED παραμένουν δροσερά ακόμα και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει η Fernandes.

Δώστε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο αρκετό νερό

Ο κορμός του δέντρου θα πρέπει να είναι πάντα βυθισμένος στο νερό, και αυτό απαιτεί κάποια εγρήγορση από την πλευρά σας, επειδή τα χριστουγεννιάτικα δέντρα πίνουν πολύ νερό, ιδιαίτερα τις πρώτες 1 έως 2 εβδομάδες. Ως εκ τούτου, η Fernandes συνιστά να ποτίζετε το δέντρο καθημερινά και να το ελέγχετε «τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα» για να βεβαιωθείτε ότι το μπολ είναι πάντα γεμάτο.

Βέβαια στην χώρα μας τα χριστουγεννιάτικα δέντρα πωλούνται συνήθως με τη γνωστή βάση στήριξης. Για να σώσετε την κατάσταση θα πρέπει να τροχίσετε τον κορμό και να προσαρμόσετε τη βάση ώστε το δέντρο να μπορεί να μπει σε ένα δοχείο με νερό. Μια πήλινη γλάστρα για παράδειγμα είναι ιδανική επιλογή.

iefimerida.gr