Ο Μάκης Γεωργιάδης μας ετοιμάζει πέντε διαφορετικά γλυκά με χαλβά σιμιγδαλένιο ή του μπακάλη, όλα τους ξεχωριστά και ιδιαίτερα νόστιμα.

 

Σεμιφρέντο με χαλβά

2 ΩΡΕΣ ΚΑΙ 20΄ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 6 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

100 γρ. ζάχαρη

1 λεμόνι, τον χυμό

400 ml γάλα καρύδας

5 γρ. άγαρ-άγαρ

4 κουτ. σούπας ταχίνι

χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι

500 γρ. φυτική κρέμα

100 γρ. χαλβά αμυγδάλου του μπακάλη, σε μικρά κομμάτια

Για το σερβίρισμα

παστέλι, μαρμελάδα πορτοκάλι

Διαδικασία

Βράζουμε τη ζάχαρη με το γάλα καρύδας και τον χυμό λεμονιού σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε το άγαρ-άγαρ και ανακατεύουμε να λιώσει. Χτυπάμε στο μίξερ το ταχίνι με τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Προσθέτουμε το σιρόπι με το άγαρ-άγαρ που ετοιμάσαμε σε λεπτή ροή σαν κορδόνι μέχρι να ενσωματωθεί.

Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε τη φυτική κρέμα χτυπημένη σε σαντιγί, τον χαλβά και ανακατεύουμε απαλά. Ντύνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με μεμβράνη και ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Μεταφέρουμε στην κατάψυξη το γλυκό για 2 ώρες να σφίξει. Σερβίρουμε με κομμάτια από παστέλι ή μαρμελάδα πορτοκάλι.

Νόστιμο tip

Όταν ξεφορμάρουμε το σεμιφρέντο, το σερβίρουμε αμέσως γιατί λιώνει γρήγορα.

Χαλβάς με πορτοκάλι ή νεράντζι και καβουρδισμένα αμύγδαλα

1 ΩΡΑ ΚΑΙ 15΄ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 8 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο ή φυτικό βούτυρο

100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

100 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

100 γρ. λευκά αμύγδαλα

50 γρ. γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή νεράντζι ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας κανέλα σκόνη

Για το σιρόπι

150 γρ. ζάχαρη

100 γρ. σιρόπι από το γλυκό κουταλιού

400 ml νερό

1 φλούδα πορτοκαλιού

1 φλούδα λεμονιού

1 ξύλο κανέλας

Διαδικασία

Σιρόπι: Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το σιρόπι, το ξύλο κανέλας και τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι με τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για αρκετή ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει, να σκάσει ο κόκκος του σιμιγδαλιού και να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε την κανέλα και το γλυκό κουταλιού.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Με κουτάλα και με προσοχή ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι. Προσοχή γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ. Ξαναβάζουμε στη φωτιά τον χαλβά και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Τον αδειάζουμε σε φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Τον αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.

Πολίτικος χαλβάς

25 ΛΕΠΤΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 6 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

200 ml ηλιέλαιο

50 γρ. βούτυρο καρύδας

100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

100 γρ. σιμιγδάλι χονδρό

100 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο

Για το σιρόπι

400 ml γάλα καρύδας

200 γρ. ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλας

άχνη ζάχαρη

κανέλα σκόνη, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ηλιέλαιο μαζί με το βούτυρο καρύδας να λιώσει, προσθέτουμε όλο το σιμιγδάλι να καβουρδιστεί σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και το σιρόπι με προσοχή, λίγο-λίγο, και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και καλύπτουμε με πετσέτα να στεγνώσει ο χαλβάς. Με πιρούνι αφρατεύουμε τον χαλβά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Κορμός σοκολάτας με χαλβά

2 ΩΡΕΣ ΚΑΙ 15΄ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 6 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

400 γρ. κουβερτούρα 65% κακάο

1 κουτ. σούπας φυτικό βούτυρο

1 κουτ. σούπας κονιάκ

100 γρ. χαλβά βανίλιας του μπακάλη

50 γρ. ψίχα φιστίκι Αιγίνης

150 γρ. μπισκότα τύπου digestive

Διαδικασία

Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με το βούτυρο (στερεώνουμε ένα πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ στο χείλος μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που σιγοβράζει, χωρίς να ακουμπά η βάση του μπολ στο νερό). Προσθέτουμε το κονιάκ, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τα μπισκότα σπασμένα με το χέρι, τον χαλβά σε μικρά κομμάτια, τα φιστίκια και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα και τυλίγουμε καλά ρολάροντας να πάρει σχήμα κυλίνδρου. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες να σφίξει καλά. Κόβουμε σε ροδέλες πάχους 2 εκ. και σερβίρουμε.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος σοκολατένιος

50 ΛΕΠΤΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 6 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

50 γρ. κακάο σκόνη

100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα

60 γρ. κράνμπερις

300 γρ. ζάχαρη

400 ml νερό

1 φλούδα από λεμόνι

1 ξυλάκι κανέλας

κανέλα σκόνη, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σε μια βαθιά κατσαρόλα (είναι σημαντικό να είναι βαθιά) ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το σιμιγδάλι, το κακάο, τα αμύγδαλα και τα κράνμπερις, και ανακατεύουμε να καβουρδιστούν για 7-8 λεπτά. Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη μαζί με το νερό, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα μέχρι να γίνουν σιρόπι.

Μόλις είναι έτοιμο το σιμιγδάλι, όπως είναι ζεστό, ρίχνουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει και να ξεκολλήσει ο χαλβάς από τα τοιχώματα στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα, τον πατάμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

olivemagazine.gr