Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για να αποφευχθεί ένα βαρύ επιδημιολογικά φθινόπωρο, καθώς σε δύο ημέρες τίθεται σε εφαρμογή και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς, φέρνοντας τα πάνω – κάτω στα νοσοκομεία.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήδη έχει καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο για να καλυφθούν άμεσα τα κενά που θα προκύψουν, καθώς θα βγαίνουν σε αναστολή εργασίας όσοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ημέρα ανοίγει και η πλατφόρμα για τις δηλώσεις των ευπαθών ομάδων πολιτών που επιθυμούν να κάνουν την 3η, ενισχυτική δόση του εμβολίου, ώστε να αυξήσουν το ποσοστό κάλυψής τους έναντι του κορονοϊού, ενώ σήμερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες κατηγορίες που θα πάρουν σειρά για την 3η δόση (π.χ. υγειονομικοί).

Παράλληλα, λόγω του νέου κύματος της επιστροφής των αδειούχων οι ειδικοί συστήνουν να γίνονται διαγνωστικά τεστ, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά στην ηπειρωτική Ελλάδα και για το λόγο αυτό από σήμερα διατίθενται δύο δωρεάν self test από τα φαρμακεία σε συγκεκριμένες ομάδες ανεμβολίαστων πολιτών.

Στενεύουν τα περιθώρια για τους ανεμβολίαστους

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για την αυξανόμενη τάση στο κλείσιμο των ραντεβού εμβολιασμού από τους υγειονομικούς, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 8.000 θα σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, για όσους επιμένουν να μην εμβολιάζονται τα περιθώρια στενεύουν, καθώς όπως προειδοποίησε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος: «όσοι υγειονομικοί μένουν ανεμβολίαστοι θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου. Επίσης όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας και επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά από αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, διότι οι ανάγκες του ΕΣΥ θα έχουν αλλάξει και είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας εντός του ΕΣΥ».

Πού είναι χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη

Στην επικράτεια η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει το 56,32%, ποσοστό που υπολείπεται αρκετά από τον στόχο του 70%. Οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί φτάνουν το 53,66%, με τον δείκτη θετικότητας να είναι στο 2,02%.

Πτωτική τάση παρουσιάζουν:

1. Βοιωτία
2. Νότιος Τομέας Αθηνών
3. Ευρυτανία
4. Δυτική Αττική
5. Τροιζηνία
6. Κορινθία
7. Χανιά
8. Ηράκλειο

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού σε περιοχές που ο δείκτης θετικότητας είναι αρκετά υψηλός. Στη Μεσσηνία, με τη δεύτερη δόση έχει εμβολιαστεί το 46,54% του πληθυσμού. Πτωτική η τάση των ραντεβού στην Ευρυτανία, με το 36,48% να έχει κάνει την πρώτη δόση και το 35,34% και τη δεύτερη.

Στόχος, εκτός από το να χτιστεί το τείχος ανοσίας, είναι να καλυφθεί το μέγιστο ποσοστό του πληθυσμού με τον εμβολιασμό, ώστε να νοσήσει όσο πιο ελαφριά γίνεται και να μην χρειαστεί νοσηλεία, ειδικά στην περιφέρεια, εκεί δηλαδή όπου τα νοσοκομεία ήδη ασφυκτιούν.

Ποιες κατηγορίες θα λάβουν τρίτη δόση

Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, η 3η δόση θα γίνει αποκλειστικά με εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna). Σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμού, η 3η δόση θα πραγματοποιείται τέσσερις εβδομάδες μετά τη 2η. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πολίτες που συγκαταλέγονται σε ευπαθή ομάδα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, θα μπορούν άμεσα να κλείσουν ραντεβού και να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η σύσταση για 3η δόση αφορά τις ακόλουθες ευπαθείς ομάδες:

•    Άτομα με μεταμόσχευση, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση

•    Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση

•    Καρκινοπαθή άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή άλλου είδους θεραπεία) ή άτομα με αιματολογικό καρκίνα την τελευταία πενταετία

•    Άτομα σε ανοσοκαταστολή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα ή άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

•    Όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Δύο δωρεάν self test για τους ανεμβολίαστους από σήμερα

Στη δωρεάν διάθεση δύο self test από τα φαρμακεία της χώρας, από σήμερα Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, προχωρά το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές.

Η περαιτέρω δωρεάν διάθεση των δύο τεστ από τα φαρμακεία της χώρας αφορά τις παρακάτω ομάδες πολιτών:

•    Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

•    Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)

•    Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ

Υπενθυμίζεται, ότι σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση.

Γεωργία Σκιτζή (newsbeast.gr)