Αναζητήσαμε τον Γιώργο Χονδρό (φωτογραφία) για να μάθουμε κάτι περισσότερο από τα …κυβερνοθεσμικά και τον βρήκαμε στα γνωστά του λημέρια, στο Βερολίνο. Προετοιμάζει, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, τις εκεί επαφές Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου αλλά και την εμφάνιση Τσακαλώτου ο οποίος θα μιλήσει σε τοπική εκδήλωση.  Το όλο πρόγραμμα εξελίσσεται βέβαια υπό πίεση και με αλλαγές, καθώς η τακτική πτήση των δύο υπουργών σήμερα το πρωί ματαιώθηκε λόγω βλάβης του αεροπλάνου και άργησαν να αναχωρήσουν για Γερμανία. Να σημειωθεί ότι η συνέντευξη των δύο υπουργών θα γίνει τελικά στις 15:00 τοπική ώρα.

Ο Τρικαλινός αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ, αντί άλλων πληροφοριών και εκτιμήσεων, μας έδωσε τα σημεία στα οποία θα βασιστεί η ομιλία του πρωθυπουργού στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Είναι αποκλειστικό και έχει ενδιαφέρον.

Ιδού λοιπόν οι ελληνικές θέσεις δια στόματος Αλέξη Τσίπρα:

* Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Ωστόσο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή στάση ακραίων κύκλων οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης.

* Δεν υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Υπάρχει ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση. Δεν είναι ίδια η συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι σε χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, και σε σχέση με χώρες που έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις.

* Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα και φυσικά δεν μπορεί να παραμείνει εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

* Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά από τη στιγμή που δεν παραβιάζει τους στόχους του προγράμματος.

* Όσοι ζητούν αναβολή της εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup, που αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, παραβιάζουν τη συμφωνία.

* Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το ταχύτερο δυνατό, είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης.

* Είναι αναγκαίο να κρατήσουμε ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει με την Τουρκία. Προσβλέπουμε στην ευρωπαϊκή στήριξη στο ζήτημα του Κυπριακού και φυσικά την ενεργή παρουσία της ΕΕ στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων.