Ένα μοναδικό υπερθέαμα θα είναι ορατό το βράδυ της Πέμπτης 24 Ιουνίου στον ουρανό, καθώς θα κάνει την εμφάνισή του στο «Φεγγάρι της Φράουλας».

Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνο για το 2021, άρα και την τελευταία ευκαιρία να πιάσουμε ταράτσες, πάρκα, παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους για να την θαυμάσουμε.

Το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η Πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη απ' ό,τι συνήθως. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι βέβαια αστρονομικοί.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

Όσο για το όνομά της προέρχεται από τους Ινδιάνους της Αμερικής για τον απλό λόγο ότι πέφτει σε μια εποχή που μαζεύονται οι ώριμες φράουλες.

Θυμίζουμε ότι φέτος είχαν προηγηθεί οι υπερπανσέληνοι της 27ης Απριλίου και της 26ης Μαΐου.

ieidiseis.gr 

(*) φωτογραφία: Χρήστος Νταούλας, Μουσείο Τσιτσάνη - Τρίκαλα