Λύση στο χρονίζον πρόβλημα του ακριβού ρεύματος στην Ελληνική βιομηχανία προωθεί ο Τρικαλινός υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Τα διμερή πράσινα συμβόλαια αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAS) μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων και παραγωγών ΑΠΕ αποτελούν τον βασικό πυλώνα του σχεδίου που εκπονεί το υπουργείο Ενέργειας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας χονδρεμπορικής κοινοπραξίας από τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, οι οποίοι σε μια οργανωμένη αγορά θα διαθέτουν συμβόλαια πράσινης ισχύος (PPAS) στη βιομηχανία με κρατική εγγύηση. Τα συμβόλαια αυτά θα πωλούνται με επιδότηση στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες θα πληρώνουν το 50% της ενέργειας και το υπόλοιπο θα καλύπτεται από το ισχύον σύστημα αποζημίωσης των ΑΠΕ.

Επίσης, σε συνεργασία με ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, το υπουργείο Ενέργειας επιδιώκει τη μείωση των τελών χρήσης του δικτύου. Παράλληλα, ο μηχανισμός στρατηγικής εφεδρείας επανασχεδιάζεται ώστε να αποζημιώνονται και οι μονάδες φυσικού αερίου που δεν θα συμμετέχουν στην αγορά αλλά θα λειτουργούν ως εφεδρεία για τις ώρες αιχμής.

«Η ελληνική βιομηχανία πληρώνει το ρεύμα 20% ακριβότερα από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της και αυτό θα το επιλύσουμε με νέα εργαλεία, στο πλαίσιο μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής, που δεν συναρτάται με τη ΔΕΗ, η οποία είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr