Για υποχώρηση των επιδημιολογικών δεικτών, αλλά με το ιικό φορτίο να παραμένει υψηλό, έκανε λόγο την Πέμπτη η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι νοσηλευόμενοι είναι 4.800 και πραγματοποιούνται 427 εισαγωγές ανά ημέρα, εκ των οποίων οι 3 στους 4 είναι ηλικίας άνω των 55 ετών.

Η πληρότητα στις απλές κλίνες ανέρχεται στο 67% και στις ΜΕΘ στο 80%, με τον δείκτη μετάδοσης Rt να βρίσκεται στο 0,97.

Αύξηση των νοσηλευόμενων παρατηρείται στην Πέλλα, όπου ο αριθμός των εμβολιασμένων παραμένει χαμηλός. Στα Τρίκαλα, στα Γιάννενα και στην Κέρκυρα παρατηρείται έξαρση στις ηλικίες άνω των 50 ετών, στις οποίες παραμένει χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη.

Επικαλούμενη στοιχεία του ΕΟΦ, η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως δεν είχαμε ως χώρα κανένα σοβαρό σύμβαμα έπειτα από τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Βασιζόμενη σε στοιχεία από διεθνείς μελέτες, είπε πως δεν έχει προκύψει καμία ανεπιθύμητη ενέργεια από τους εμβολιασμούς των παιδιών.

Ανέδειξε την αξία των self tests, λέγοντας πως το 85% των κρουσμάτων εντοπίζονται έπειτα από αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

Για την τέταρτη δόση, είπε πως η μόνη ομάδα για την οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Για τις περιοχές - προορισμούς Χριστουγέννων με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, είπε πως όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές και τι πρέπει να κάνουμε.

Σημείωσε πως η χρήση του self ή του rapid test θα μάς βοηθήσουν.

Σε σχέση με τα παιδιά που έχουν νοσήσει ελαφρά, τόνισε πως ο εμβολιασμός παρέχει υψηλότερη προστασία, όπως συμβαίνει και στους ενηλίκους. Άτομα με ήπια συμπτώματα έχουν χαμηλότερα αντισώματα από τη νόσηση.

Όμικρον

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε πως υπάρχει βελτίωση, με μείωση την περασμένη εβδομάδα κατά 11% των νέων λοιμώξεων, αλλά αύξηση 3% στους θανάτους.

Για την παραλλαγή Όμικρον, σημείωσε πως επικρατεί μέρα με τη μέρα έναντι της Δέλτα και ότι η ενισχυτική δόση προσφέρει υψηλή προστασία.

Στη Νότια Αφρική - είπε - παρατηρείται αύξηση νοσηλειών, αλλά όχι των θανάτων. Χαρακτήρισε παράδοξο το φαινόμενο, καθώς η χώρα έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Για την επιλογή ή τη μείξη εμβολίων, είπε πως το ζητούμενο είναι να εμβολιαστούμε γρήγορα.

iatronet.gr