Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισκέφθηκε την Αστυπάλαια την Τετάρτη, στο πλαίσιο κυβερνητικής αποστολής υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την παρουσίαση του πρωτοποριακού έργου που αφορά στη μετάβαση του νησιού σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας. 

Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen,ΧέρμπερτΝτις, παρουσίασαν το σχέδιο της κυβέρνησης που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον γερμανικό όμιλο για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο πράσινο και «έξυπνο» νησί της Μεσογείου. Το σχέδιο προβλέπει τον εξηλεκτρισμό του στόλου με αντικατάσταση των ρυπογόνων οχημάτων με ηλεκτρικά, την παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την προώθηση καινοτόμων υπηρεσιών δημόσιας συγκοινωνίας και μετακίνησης των πολιτών.

Για την αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημοσίων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δρομολογήσει το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων «e-astypalea», το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις. 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Το εμβληματικό έργο της Αστυπάλαιας αποτελεί μέρος του μεγάλου εγχειρήματος της κυβέρνησής μας για τον ενεργειακό μετασχηματισμό των ελληνικών νησιών και τη μετάβασή τους σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας. Θέλουμε τα νησιά μας να αποτελέσουν εστίες καινοτομίας και παραδείγματα προς μίμηση σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, με την προσέλκυση οραματικών επενδύσεων. Τα πράσινα και έξυπνα νησιά, με τη χρήση ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, τον εξηλεκτρισμό των μετακινήσεων και την ορθολογική διαχείριση των πόρων, θα αποτελέσουν εφαλτήριο περιφερειακής ανάπτυξης. Προάγοντας ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο με σεβασμό στο περιβάλλον, θα αναβαθμίσουν σημαντικά το τουριστικό προϊόν, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας»