Τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 230.000 φωτογραφίες από όλον τον κόσμο έλαβε η ατμοσφαιρική φωτογραφία των Μετεώρων του Αλέξη Αλεξανδρή στον παγκόσμιο διαγωνισμό Wiki Loves Monuments 2020.

Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά, που διοργανώνεται από την Wikipedia και έχει πιστοποιηθεί ως ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φωτογραφίας παγκοσμίως από το Guinness Book of World Records.

Φωτογράφοι από όλον τον κόσμο κλήθηκαν να απαθανατίσουν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευμένα από την UNESCO.

Ο Αλέξης Αλεξανδρής από την Καρδίτσα με τη φωτογραφία του της Ιεράς Μονής Ρουσάνου στα Μετέωρα, διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο για την Ελλάδα.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, στο παγκόσμιο σκέλος ανάμεσα σε 58 χώρες, η φωτογραφία του Αλεξανδρή κατέκτησε τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 230.000 φωτογραφίες.

Λίγα λόγια για (και από) τον Αλέξη Αλεξανδρή

Ο Αλέξης Αλεξανδρής ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας εδώ και 10 χρόνια, δεν βιοπορίζεται όμως από αυτήν. Δουλεύει σε βιβλιοπωλείο και σε εταιρία με ξύλινα οικολογικά παιχνίδια και, όπως είπε στο ertnews.gr, λόγω της δουλειάς του έχei πρόσβαση σε φωτογραφικά λευκώματα διάσημων φωτογράφων όπως οι Τάκης Τλούπας, Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, Σεμπαστιάο Σαλγκάδο κ.α. από τους οποίους άντλησε την αρχική του έμπνευση, που τον ώθησε να αγοράσει την πρώτη του φωτογραφική μηχανή. Ακολούθησαν οι σπουδές στην Τέχνη της Φωτογραφίας στο ΙΕΚ Καρδίτσας.

«Τώρα πλέον δεν έχω ένα συγκεκριμένο θέμα φωτογράφισης. Μπορεί να εμπνευστώ από μια είδηση, ένα τοπίο, έναν πίνακα, ένα πρόσωπο, μία μουσική», μας λέει.

«Πιστεύω πως ένας φωτογράφος είτε ζει στην επαρχία είτε σε μια μεγάλη πόλη μπορεί να εμπνευστεί και να βγάλει όμορφες φωτογραφίες, αρκεί να έχει φωτογραφική ματιά και φαντασία. Εγώ προσωπικά είμαι φυσιολάτρης και γενικά περνάω πολλές ώρες έξω στη φύση φωτογραφίζοντας, χωρίς όμως να περιορίζομαι μόνο σε φωτογραφίες φύσης».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν συστατικά για μια επιτυχημένη φωτογραφία, ο Αλέξης Αλεξανδρής απαντά κατηγορηματικά όχι. «Ο εχθρός της φωτογραφίας είναι η σύμβαση, οι καθορισμένοι κανόνες του “τι να κάνεις”. Η σωτηρία της φωτογραφίας έρχεται στο πείραμα. Πήρα μέρος πρώτη φορά σε διαγωνισμό φωτογραφίας το 2020.

Έστειλα μία και μόνο φωτογραφία της Ιεράς Μονής Ρουσάνου Μετεώρων στο διαγωνισμό wiki loves monuments και κέρδισα το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα και στο δεύτερο σκέλος του διαγωνισμού πήρα την δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα από 230.000 φωτογραφίες. Αισθάνομαι υπερήφανος και δικαιωμένος για την δουλειά μου που έγινε με καθημερινή εξάσκηση και μικρά αλλά σταθερά βήματα».

Ο Αλέξης Αλεξανδρής έλαβε πρόσφατα και τιμητικό έπαινο για τη φωτογραφική του συμμετοχή στον διαγωνισμό Natura 2000 Click στη φύση, που διοργανώθηκε από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το περιοδικό Φωτογράφος.

«Εάν μου δινόταν η ευκαιρία θα ήθελα να ταξιδέψω σε όλες τις ηπείρους καταγράφοντας της αλλαγές της ανθρωπότητας, αναζητώντας παρθένα σημεία του πλανήτη, άγρια χλωρίδα και πανίδα, μεγαλοπρεπή τοπία, να καταγράψω με το φακό και τη ματιά μου την ομορφιά του πλανήτη Γη», καταλήγει.

ertnews.gr