Τα πεδία της συνεργασίας μεταξύ των δύο θεσμών, προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, προσδιόρισαν ομόφωνα στην κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών τους Συμβουλίων η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ.
Το κεντρικό μήνυμα της συνεργασίας των δύο θεσμών είναι ότι: «Δήμοι και Περιφέρειες δε θα δεχθούν αλλαγές που ανατρέπουν λυμένα ζητήματα αν πρώτα δεν έχουν διατυπώσει τις θέσεις τους οι δύο θεσμοί».   
Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΕΤΑΑ, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός κατέθεσαν συγκεκριμένα Κείμενα Προτάσεων, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου για τη συνεργασία των δύο θεσμών. Επίσης συμφωνήθηκε να συσταθεί μια Κοινή Επιτροπή η οποία θα ενδυναμώσει τη συνεργασία των δύο θεσμών.
Όπως ανέφερε το σύνολο των Μελών των δύο Διοικητικών Συμβουλίων «Σήμερα οι δύο θεσμοί έθεσαν τις βάσεις για μια διαβαθμιδική συνεργασία  για την επίλυση των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης».  
Στη βάση του διαλόγου των δύο πλευρών περιέχονται τα παρακάτω προτεινόμενα πεδία συνεργασίας:
1. Νέος Ενιαίος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης
2. Ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα
3. Συνεργασία των Επιτροπών ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ
4. Προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος
5. Διαβαθμιδική Συνεργασία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014–2020
6. Ενθάρρυνση της συνεργασίας Περιφερειών και Δήμων
Η πρόταση της ΚΕΔΕ την οποία κατέθεσε ο Πρόεδρος ως βάση διαλόγου επισημαίνει ότι «για όλα αυτά τα ζητήματα μπορεί να υπογραφεί ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ με πρόβλεψη κοινού συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα παρακολουθεί, θα υποστηρίζει και θα συντονίζει τις δράσεις του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας».