Με αγωνία αναμένει η τοπική αγορά την πορεία της ζήτησης σήμερα Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, ημέρα Black Friday.

Στελέχη του χώρου του εμπορίου αναφέρουν ότι η αγορά είναι συγκρατημένη γιατί τόσο η κίνηση των καταναλωτών στις εμπορικές πιάτσες όσο και η καταναλωτική δαπάνη είναι περιορισμένη.

Παράλληλα παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά περιοχή. Ειδικότερα, ακόμη πιο συγκρατημένοι είναι οι καταναλωτές στα αστικά κέντρα των περιοχών με επιβαρυμένη υγειονομική κατάσταση λόγω Covid σε σύγκριση με κάποιες άλλες περιοχές, γεγονός που αντανακλά και την ψυχολογική επιβάρυνση που έχουν υποστεί οι πολίτες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως και από την πλευρά των εμπόρων παρατηρείται συγκρατημένη συμπεριφορά όσον αφορά τις προσφορές και τις εκπτώσεις, που είναι πιο στοχευμένες και με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένες έτσι ώστε να προσελκύουν το καταναλωτικό κοινό, βασισμένες όμως στις δυνατότητες της προσφοράς και των αποθεμάτων που υπάρχουν στις αποθήκες τους.

Τα προϊόντα που γνωρίζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι σύμφωνα με έρευνα οι ηλεκτρονικές συσκευές, τα smartphones και τα laptops.

Οδηγίες προς καταναλωτές

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ προτείνει την τήρηση πέντε κανόνων που διασφαλίζουν τους καταναλωτές:

1. Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα), αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.

2. Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.

3. Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

4. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής

5. Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr