Aισιόδοξα νέα προκύπτουν για την κάλυψη των μεταλλάξεων του κορωνοϊού από τα εμβόλια.

Ο Λαρισαίος καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αχιλλέας Γραβάνης σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook σημειώνει ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι μάλλον αποτελεσματικό σε όλες τις μεταλλάξεις.

Όπως αναφέρει «δοκιμάστηκαν 20 δείγματα ορού που είχαν ληφθεί από εμβολιασμένους μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer) για την ικανότητα τους να εξουδετερώσουν εργαστηριακά κατασκευασμένους κορωνοϊους.

Όλα τα δείγματα ορού των εμβολιασμένων εξουδετέρωσαν αποτελεσματικά τα στελέχη USA-WA1 / 2020 του κορωνοϊου (αρχικό στέλεχος) και τα στελέχη του με παραλλαγές-μεταλλαγές στη πρωτεΐνη-ακιδα του.

Η εξουδετέρωση των στελεχών B.1.1.7 (Μ. Βρετανία) και P.1 (Βραζιλία) ήταν περίπου ισοδύναμη με την εξουδετέρωση του αρχικού USA-WA1 / 2020 κορωνοϊού, ενώ η εξουδετέρωση του ιού B.1.351 και των παραλλαγών του (Ν.Αφρική) ήταν ισχυρή αλλά χαμηλότερη.

Συμπερασματικά, το εμβόλιο είναι στο εργαστήριο αποτελεσματικό κατά όλων των γνωστών στελεχών του κορωνοϊού (New Engl J Med March 8, 2021).

Αναμένεται η επιβεβαίωση αυτών των εργαστηριακών ευρημάτων και στους εμβολιασμένους στη κοινότητα, στις χώρες που έχουν μεγάλη συχνότητα των ανωτέρω μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού και βέβαια η αντίστοιχη επιβεβαίωση και για τα αλλά εμβόλια.»