«Ζωντανός» οργανισμός, κοινωνικός θεσμός, αποτυπώνει μια πτυχή της κοινωνίας: Όλα αυτά μπορούν να περιγράψουν τον αθλητικό κόσμο. Οποιαδήποτε αναφορά σε αυτόν, είτε στο πλαίσιο της αθλητικής ειδησεογραφίας είτε ως θέμα συζήτησης σε παρέες, διακατέχεται από τα έντονα συναισθήματα και το χαρακτηριστικό πάθος των φιλάθλων για το αγαπημένο τους άθλημα.

Εδώ ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα στην αθλητική ενημέρωση. Ο συναισθηματισμός και η ζωντάνια, ειδοποιά γνωρίσματα του χώρου, παίρνουν τα σκήπτρα από την εγκυρότητα και την ψύχραιμη ανάγνωση των γεγονότων, χαρακτηριστικά από τα οποία πρέπει να διέπονται οι έγκυρες αθλητικές ειδήσεις. Δεν είναι τυχαίος άλλωστε ο χαρακτηρισμός των αθλητικογράφων ως «δολοφόνων της γλώσσας».

Η εμπεριστατωμένη και σε βάθος ανάλυση για όλα τα σπορ, τα άρθρα από καταξιωμένους δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ είναι αδιαπραγμάτευτα για έναν άνθρωπο, που πραγματικά αγαπά τον αθλητισμό και θέλει να λαμβάνει ουσιαστική ενημέρωση. Την ίδια στιγμή οι έγκριτες αθλητικές ειδήσεις διαχωρίζουν σαφώς τη θέσης τους από τον «οπαδικό» λόγο, που προσδίδει υποκειμενικότητα και στερεί αξιοπιστία από την μεταδιδόμενη πληροφορία. Η αμεσότητα αλλά και η σωστή ενημέρωση συνδυάζονται από Μέσα, που ακούν τις ανάγκες του κοινού και ταυτόχρονα ακολουθούν τις εξελίξεις.

Παρατηρώντας τις περισσότερες αθλητικές ιστοσελίδες εντοπίζεται η ειδησεογραφία ανάμεικτη με απόψεις και τον καμβά συμπληρώνουν ειδήσεις γύρω από περσόνες της επικαιρότητας και τα τηλεοπτικά δρώμενα, όλα άρρηκτα συνδεδεμένα με την εμπορευματοποίηση της ενημέρωσης. Γεγονός είναι, πως ο χώρος της ενημέρωσης λειτουργούσε έχοντας πάντα τη δική του ατζέντα, τις δικές του προτεραιότητες στα θέματα ημερήσιας διάταξης.

Εν μέσω τέτοιων συνθηκών ένα αθλητικό Μέσο με γνήσια ενημερωτικό περιεχόμενο ξεχωρίζει στον κυκεώνα της υπερπληροφόρησης. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο όταν μια ιστοσελίδα με αθλητικές ειδήσεις προσφέρει αυτό ακριβώς για το οποίο δημιουργήθηκε, ενημέρωση δηλαδή, παίρνει από τον αναγνώστη τη θέση που της αρμόζει. Η ξεκάθαρη κατανομή των θεμάτων, ο διαχωρισμός των άρθρων-άποψης από το αυτούσιο αθλητικό γεγονός είναι μεταξύ αυτών των παραγόντων, που θα την τοποθετήσει πρώτη στις προτιμήσεις του κοινού. Επιπρόσθετα η έλλειψη αθλητικής βιβλιογραφίας δυσχεραίνει το έργο των συντακτών, όταν πρόκειται να δημοσιεύσουν γεγονότα ιστορικής σημασίας ή αναδρομές- ορόσημο στον χώρο του αθλητισμού, οπότε όταν παρέχεται η ενημέρωση για ιστορικά αθλητικά γεγονότα, ανεβαίνει αυτομάτως η αναγνωστική αξία μιας σελίδας με αθλητικές ειδήσεις.

 

Το Μέσο είναι το μήνυμα εξ’ ου και ο περιγραφικός, άμεσος, ζωντανός λόγος σήμα κατατεθέν της αθλητικής ειδησεογραφίας. Αυτό όμως που διακρίνει ένα σοβαρό αθλητικό Μέσο είναι να παρέχει αυτό για το οποίο προορίζεται: Ενημέρωση.